zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Na workshopu společnosti PRO-BIO, s.r.o. byla představena nová ekologická metoda ochrany proti hmyzím škůdcům

02.07.2013
Zemědělství
Biopotraviny
Na workshopu společnosti PRO-BIO, s.r.o. byla představena nová ekologická metoda ochrany proti hmyzím škůdcům

Dne 15. 5. 2013 proběhl ve společnosti PRO-BIO, s.r.o. workshop zabývající se novou metodikou ekologické ochrany biopotravin proti skladištním škůdcům pomocí vakua, bez negativních vlivů na kvalitu potravin i životní prostředí.

Workshop byl součástí čtyřletého výzkumného projektu QI101B088, který je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a na kterém společně s firmou PRO-BIO s.r.o. spolupracují Výzkumný ústav potravinářský Praha v.v.i., Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i a Agrotest fyto, s.r.o.

"V systému konvenčního zemědělství se běžně k ochraně skladovaných komodit před hmyzími škůdci používají chemické přípravky, které zamořují životní prostředí i samotné potraviny", vysvětluje zakladatel a spolumajitel firmy PRO-BIO, s.r.o. Ing. Martin Hutař. "V ekologickém zemědělství a při zpracování biopotravin jsou tyto metody zakázány, proto hledáme nová účinná řešení bez negativních dopadů", doplňuje Ing. Martin Hutař.

V zahraničí jsou běžně využívány alternativní prostředky k inaktivaci hmyzu založené například na přetlaku CO2 či jiných inertních plynů. Jedná se ale o metody velmi investičně a provozně náročné, které prodražují následně i finální produkt. "Z ekonomických důvodů jsou tyto metody bohužel pro většinu malých a středních českých firem nedostupné. Pustili jsme se proto do výzkumu postupu, který bude účinný, levný a dostupný, a přitom zcela neškodný pro zdraví konzumentů a intaktní k životnímu prostředí", upřesňuje Ing. Martin Hutař.

Podstatou nově testované metody je vytěsnění kyslíku z uzavřeného prostoru, čímž dochází k usmrcení škůdců. Vzduch je nejprve odčerpán vývěvou a pomocí absorbéru je eliminován zbytkový kyslík ve vakuu. Jeho naměřené hodnoty v ošetřovaném vaku se pohybují pod koncentrací 0,1 %. K inaktivaci hmyzu dochází ihned po ošetření vakuováním. K 100% mortalitě všech vývojových stádií škůdců dojde však až za 1-6 týdnů.

Účastníkům workshopu bylo v praxi předvedeno ošetření 2 vaků. Rozšíření tohoto způsobu ochrany může napomoci výrobcům účinně a levně řídit kvalitu potravin. Jde o jednu z mála použitelných a finančně nenáročných metod pro výrobce a zpracovatele biopotravin. Proces je navíc velmi jednoduchý a z hlediska bezpečnosti práce nerizikový. Při tomto způsobu ošetření ekologicky vypěstovaných zrnin je dodržena podmínka na zachování jejich dokonalé kvality. Není snížena klíčivost ošetřené zrniny a nedochází ani k chemickým změnám v zrnině. "Metoda je nyní ve fázi zkoušení a její plné využívání plánujeme od počátku příštího roku", dodává Ing. Martin Hutař.

Další informace:

Ing. Barbora Hernychová, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Tel: 777 935 189
e-mail: hernychova@probio.cz
www.probio.cz
www.bioweb.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí