Úterý, 23. dubna 2024

Čína hrozí EU odvetou za clo na solární panely, zaměří se na víno

Čína hrozí EU odvetou za clo na solární panely, zaměří se na víno

Čína dnes pohrozila Evropské unii odvetou za chystané antidumpingové clo na dovoz levných čínských solárních panelů. Začala uvažovat o protiopatřeních u dovážených evropských vín. Proti čínskému postoji se vzápětí ohradila Francie, která je největším evropským producentem vína. Prezident François Hollande požádal o schůzku 27 zemí EU, aby se přijal společný "solidární" postoj k obchodním jednáním s Čínou.

Čína se "staví rozhodně proti" clu EU a doufá, že Evropa projeví upřímnou snahu a flexibilitu k tomu, aby obě strany mohly najít řešení prostřednictvím jednání, uvedlo ministerstvo v prohlášení na svých internetových stránkách.

Čínská vláda již začala zkoumat možnosti antidumpingových a antidotačních opatření na vína pocházející z EU, dodalo ministerstvo.

Francouzské ministerstvo obchodu dnes podle Reuters odsoudilo oznámený záměr Pekingu zvážit možnosti antidumpingových opatření na dovozy evropských vín. "Bereme to velmi vážně. Způsob, jakým to bylo představeno, se nám zdá nepřiměřený a odsouzeníhodný," citovala agentura nejmenovaného představitele ministerstva. Francie podle něj bude bránit své vinaře a řešit situaci s Evropskou komisí.

"Francouzský prezident si přeje, aby se prostřednictvím Evropské komise uskutečnila schůzka, z níž by vyplynul solidární společný postoj sedmadvacítky (zemí EU)," prohlásila mluvčí francouzské vlády Najat Vallaudová-Belkacemová po zasedání kabinetu s prezidentem.

Evropská komise informovala v úterý, že se rozhodla uvalit s platností od čtvrtka předběžné antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny v počáteční výši 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou na řešení sporu, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta.
Zavedení cla by podle pozorovatelů mohlo mezi Evropskou unií a Čínou vyvolat obchodní válku. Proto ve snaze najít rychle cestu ke kompromisu vyvinuly velké státy EU nátlak na to, aby clo bylo nízké.

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. EU zemi viní z toho, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci. Evropa je největším solárním trhem na světě. Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.

Rozhodnutí uvalit clo představuje dosud největší zásah Bruselu proti dovozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů