Středa, 24. dubna 2024

Světové aerolinky se shodly na plánu boje s leteckými emisemi

Světové aerolinky se shodly na plánu boje s leteckými emisemi

Velké světové aerolinky se shodly na návrhu, který se týká emisí zplodin z letecké dopravy. Chtějí se tak pokusit odblokovat rozhovory o tomto problému na mezinárodní úrovni. Plán, na kterém se aerolinky shodly, má sloužit jako podklad k dalším jednáním, kde proti sobě naráží především postoj Evropské unie a desítek zahraničních vlád. Uvedla to dnes agentura Reuters. V Kapském Městě se teď koná výroční valná hromada Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA), jehož součástí je většina světových aerolinek.

Evropská unie chce, aby se všechny aerolinky využívající letiště v EU zapojily do unijního systému obchodování s emisními povolenkami. Ten má za cíl omezit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat jen 15 procent. Proti tomu se ale postavily více než dvě desítky zemí včetně USA a Číny.

Brusel nakonec plán na prodej emisních povolenek o rok odložil, aby měli jeho oponenti víc času dohodnout se na jednotném globálním systému. Letecké společnosti chtějí zabránit tomu, aby spor nevyústil v mezinárodní obchodní válku. Zahraniční vlády v novém dokumentu vyzvaly, aby schválily systém na principu jednotného trhu, který by umožnil kompenzovat růst emisí po roce 2020.

Proti opatření hlasovaly čínské a indické státní aerolinie, což se podle analytiků chápe jako dozvuky postojů tamních vlád, které vůči jednáním o tomto problému na širší úrovni staví zdráhavě.

Sporem ohledně emisí z letectví se zabývá i Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). ICAO by se měla znovu setkat v září. Letecké společnosti chtějí do té doby zmírnit neshody, které panují i mezi nimi. Jednou z nejspornějších otázek je třeba to, jestli by za emise škodlivých látek mělo platit celé odvětví, nebo zda by měly být nejvíce zpoplatněny nejrychleji rostoucí aerolinie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů