Pátek, 29. března 2024

Římský klub znovu varuje před hrozbou vyčerpání přírodních zdrojů

Římský klub znovu varuje před hrozbou vyčerpání přírodních zdrojů

Moderní civilizace je závislá na ropě, vzácných zeminách a fosfátech, zásoby těchto surovin by však mohly být v brzké době vyčerpány. Vyplývá to podle agentury DPA ze zprávy Římského klubu s názvem Vydrancovaná planeta. Římský klub si získal celosvětovou pozornost v roce 1972 svou zprávou Meze růstu. Také ta upozorňovala, že svět stojí před vyčerpáním přírodních zdrojů, především ropy.

Římský klub v dnešní zprávě poukazuje rovněž na nebezpečí kolapsu ekosystému. Těžba ropy a zemního plynu podle Římského klubu bude brzy natolik energeticky náročná, že se přestane vyplácet. "Již nyní spotřebovává těžařský průmysl deset procent paliv vyrobených z ropy," upozornil italský chemik Ugo Bardi, který je jedním z autorů zprávy.

Důsledky hospodářské činnosti, jako jsou například skleníkové plyny, podle Bardiho zcela změní tvář planety Země. "Učiní z nás obyvatele nové planety. Planety se zcela odlišnými klimatickými podmínkami a menší dostupností přírodních zdrojů," uvedl Bardi.

Upozornil, že bez fosilních paliv by se svět mohl vrátit zpátky k zemědělské společnosti. I kdyby se podařilo získat dostatek alternativních zdrojů pro výrobu elektřiny, musel by se podle něj nový systém vzdát například tradiční automobilové a letecké dopravy, píše DPA.

Viceprezident římského klubu Ernst-Ulrich von Weizsäcker dnes zdůraznil, že velká část prognóz z více než 40 let staré zprávy Meze růstu se naplnila. "Problémy si nezmenšily, ale zvětšily," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů