Pátek, 19. dubna 2024

Dotační programy Ministerstva životního prostředí na pomoc po povodních

Dotační programy Ministerstva životního prostředí na pomoc po povodních

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes představil dva dotační programy na zmírnění následků povodní. Prvním z nich je program na výměnu kotlů, který je určený územně samosprávným celkům a fyzickým osobám. Celkem je připraveno 100 milionů korun.

V případě obcí bude výše podpory záviset na instalovaném výkonu kotle (17 500 Kč/1 kWt),
ufyzických osobbude rozhodujícídruh paliva a emisní třída (od 18 000 Kč u plynového kotle až 72 000 Kč u kotle na tuhá paliva dosahujícího čtvrté emisní třídy, plus podpora na instalaci 10 000 Kč).

Žádosti bude možné podávat od dnešního dne, tj. od 10. června až do maximálně 30. srpna. Územní samosprávné celky mohou žádosti podávat datovou schránkou (favab6q), fyzické osoby e-mailem na adresu povodne2013.kotle@sfzp.cz nebo prostřednictvím krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí ČR.

Rychlá pomoc

Dalším programem Ministerstva životního prostředí je tzv. Rychlá pomoc. Příjemcem dotace budou obce zasažené povodněmi v roce 2013.Alokace pro první výzvu je 30 milionůkorun. Maximální výše dotace pro obce je 200 000 Kč. Z důvodu rychlého čerpání finančních prostředků je obcím umožněno získat na dotaci mimořádně 100% zálohu.

Podpora je zaměřena prakticky - na vysoušeče (max. 10 000 Kč/1ks), čistící stroje Wap (max. 10 000 Kč/1ks)nebo pytle na odpad, kbelíky a nářadí - lopaty, hrábě, krumpáče, kolečka, sekery apod. (max. 30 000 Kč na žadatele).

Žádosti bude možné podávat od dnešního dne, tj. od 10. června až do maximálně 30. srpna. Obce mohou žádosti podávat datovou schránkou (favab6q) nebo písemně na adresu Státního fondu životního prostředí ČR (Žádost o podporu - povodně 2013, SFŽP ČR, Odbor národních programů a ŠF, Olbrachtova 2006/1, 140 00 Praha 4).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů