Pátek, 19. dubna 2024

USA a Čína se shodly na společném boji proti klimatickým změnám

USA a Čína se shodly na společném boji proti klimatickým změnám

Americký prezident Barack Obama a jeho čínský partner Si Ťin-pching se během jednání shodli na tom, že budou společně bojovat proti klimatickým změnám. V prohlášení vydaném v sobotu po skončení schůzky se obě země zavázaly k tomu, že najdou cesty ke snížení emisí skleníkových plynů a zaměří se zejména na uhlofluorovodíky (hydrofluorocarbons, HFC), které jsou používány v chladících zařízeních. Oznámila to agentura AFP.
Dvoudenní americko-čínský summit v kalifornském městě Rancho Mirage probíhal ve velmi uvolněné atmosféře. Obama i Si jednali jen v košilích bez kravat, teplota se ostatně v místě summitu blížila čtyřicítkám. Američtí činitelé doufali, že atmosféra bez oficialit povede k větší otevřenosti při jednání o závažných otázkách, jako jsou ekonomické vztahy, klimatické změny, nebo jaderný program Severní Koreje. Oba vůdci spolu během pátku a soboty strávili celkem osm hodin. Jak poznamenala agentura Reuters, na kamery se Obama i Si usmívali, nicméně nevypadalo to, že by nastal nějaký zásadní průlom v tématech, která zatěžují vztahy mezi oběma zeměmi. Jde zejména o obvinění Pekingu z krádeží amerických průmyslových a vojenských tajemství prostřednictvím hackerských útoků. Jediným úspěchem se tak zdála být dohoda o boji s klimatickými změnami.

Obama tento týden upozornil, že chápe obavy řady Američanů z potenciálního nebezpečí, které pro USA představuje rychlý růst Číny. "Transformace Číny je mimořádná. Nikdy v historii lidstva se tolik lidí tak rychle nevymanilo z chudoby," uvedl americký prezident.

Čínský vůdce nastoupil do funkce teprve letos v březnu a se Spojenými státy má užší vztahy než kterýkoliv z jeho předchůdců. "Naše rozhodnutí setkat se tak brzy demonstruje důležitost vztahů mezi USA a Čínou," upozornil Obama.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů