Pátek, 29. března 2024

O novou zahradu usiluje 54 škol z Prahy a Středočeského kraje

O novou zahradu usiluje 54 škol z Prahy a Středočeského kraje

Finanční příspěvek na přípravu, rekonstrukci i další údržbu školní zahrady, ale také konzultace, semináře nebo exkurze za příklady dobré praxe. To je nabídka Nadace Proměny, kterou využilo 54 mateřských škol z Prahy a Středočeského kraje. Granty, které nadace rozdělí postupně ve třech kolech vždy maximálně pěti nejúspěšnějším školám, mohou v součtu dosáhnout až 4 milionů Kč. Výsledky prvního kola budou známy letos v říjnu.

Nadace Proměny vyhlásila výzvu pro mateřské školy v rámci svého programu Zahrada hrou. Jeho prostřednictvím upozorňuje na potenciál kvalitně řešených školních zahrad, pomáhá také s realizací konkrétních projektů. Z 54 podaných žádostí je celkem 23 z Prahy. Účast v programu Zahrada hrou školám pomůže řešit celý prostor a koncepci zahrady. Nedílnou součástí je zapojování všech uživatelů zahrady do její proměny.

Ředitelka nadace Jitka Přerovská vysvětluje: "Upozorňujeme na potenciál, který u nás zatím většina škol nevyužívá. Ve městě mají děti jen málo příležitostí pro pobyt venku v přírodě. Školní zahrada je vlastně takovým kouskem přírody v městském prostředí, a například oproti zahraničí ji mají téměř všechny české školy. Chceme ukazovat, že vhodně navržená školní zahrada je nejenom místem pro volnou hru, nebo výuku pod širým nebem, ale že má také zásadní význam pro zdravý rozvoj dětí především v nejranějším věku."

Nadace nyní začíná s hodnocením žádostí o podporu. Výsledky prvního kola grantové výzvy budou známy letos v říjnu, konec třetího kola je naplánován na polovinu roku 2015. Ve třech kolech může vždy až 5 úspěšných škol získat postupně příspěvek na projektovou dokumentaci, realizaci proměny zahrady a její údržbu. Součástí celého procesu jsou navíc semináře a konzultace k projektům. V říjnu nadace plánuje exkurzi za dobrými příklady, která bude kromě úspěšných žadatelů otevřena také dalším zájemcům.

Další podrobnosti v připojené tiskové zprávě nebo na www.nadace-promeny.cz.

Petra Hrubošová / manažerka komunikace

Nadace Proměny / Vinohradská 1511/230, 100 00 Praha 10

kontakty / 277 006 276 / 775 654 314 / hrubosova@nadace-promeny.cz / www.nadace-promeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů