Čtvrtek, 28. března 2024

Úklid po povodních: Pražské služby již svezly přes 1000 tun odpadu

Úklid po povodních: Pražské služby již svezly přes 1000 tun odpadu

Množství povodňového odpadu v Praze je obrovské: Společnost Pražské služby jej zatím svezla přes 1000 tun. Ve svozech se stále ještě pokračuje, ale zatím není možné odhadnout, jak dlouho ještě potrvají a kdy bude všechen povodňový odpad zlikvidován.

Společnost Pražské služby již začátkem minulého týdne pozastavila přistavování velkoobjemových kontejnerů a nahradila je službou Povodňové velkoobjemové kontejnery. Těch je v postižených oblastech rozmístěno asi 150. "K 11. červnu již bylo z těchto kontejnerů navezeno 1050 tun odpadu a neustále přibývá další," říká mluvčí Pražských služeb Julián Záhorovský.

S odklízením se začalo nejprve v oblasti Hostivaře, Elsnicova náměstí a ulicích Voctářova, Strakonická a K Přehradám. Na dalších místech byl úklid zahájen co nejdříve po poklesu vodní hladiny. "Pražské služby nasadily do povodňového úklidu 25 aut a 70 lidí. Pracujeme na dvě směny, v Radotíně byla zbudována deponie - místo, kde se na krátkou dobu udělá překladiště povodňového odpadu," vypočítává Záhorovský.

Pokud o tom rozhodne krizový štáb hlavního města Prahy, může být povodňový odpad likvidován ve spalovně v Malešicích. "Z věcí, poškozených povodněmi, lze v malešické spalovně spalovat například dřevo či zkažené maso. Naopak nelze spalovat různé chemikálie," vysvětluje mluvčí Záhorovský.

Svoz povodňového odpadu a čištění komunikací mají specifické technologické aspekty, zvyšující náročnost práce. "Odpad je vlhký, je ho potřeba spalovat jinak, určité druhy odpadu se musí bezpodmínečně skládkovat. Bláto z komunikací je jiné než běžné bahno a jsou na něj určeny zvláštní kontejnery," popisuje Záhorovský.

Lidé by podle něj neměli ani nyní zapomínat na třídění odpadů. "I sklo nebo plasty, které lidé vyhazují proto, že se dostaly do kontaktu s bahnem, by měly být odnášeny do zvláštních kontejnerů," připomíná mluvčí.

Dne 13. června měly Pražské služby v ZEVO Malešice pořádat Den Kompetenčního centra jako poradenský den v oboru nakládání s odpady a údržby komunikací. "Tuto akci jsme se ohledem na předběžně potvrzenou účast ze strany mnoha starostů a ředitelů odborů životního prostředí z celých Čech rozhodli v tomto termínu zrušit a uspořádat ji v náhradním termínu na podzim tohoto roku" vysvětluje důvody Záhorovský.

Mgr. Julian Záhorovský

Tiskový mluvčí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů