Pátek, 29. března 2024

Stát hledá nové cesty, jak program financovat. Prodej emisních povolenek vynáší méně, než se čekalo.

Stát hledá nové cesty, jak program financovat. Prodej emisních povolenek vynáší méně, než se čekalo.

První dvě miliardy korun na podporu zateplování domů se začnou rozdělovat již letos na podzim. Je to o 400 milionů korun více, než se očekávalo. Jak včera uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, lidé budou moci začít podávat své žádosti již v srpnu.

"Nejde o klasickou Novou zelenou úsporám. Program jsme chtěli spustit co nejdříve, proto jsme financování vyřešili z vlastních zdrojů prostřednictvím Státního fondu životního prostředí," sdělil Chalupa.

Z fondu tak na podporu energeticky úsporných domů poteče zhruba jedna miliarda korun. Dalších až 800 milionů chce pak Chalupův resort získat prodejem emisních povolenek.

Ministerstvo přišlo i s pomocí pro obyvatele postižené povodněmi. "Žadatelé, kteří byli zasaženi povodněmi, budou mít možnost žádat za zvýhodněných podmínek. Například budou mít o 20 procent vyšší míru podpory na zateplení a výměnu oken," říká ministr Chalupa.

Nová zelená úsporám měla původně disponovat na podporu energetických úspor v příštích sedmi letech až 28 miliardami korun. Jedná se o polovinu výnosu z plánovaného prodeje emisních povolenek v letech 2013-2020. Druhá polovina má látat státní rozpočet. Vinou krachujícího trhu s povolenkami však stát prodává povolenky jen za zlomek plánované ceny, a není tak vůbec jasné, kolik za ně získá.

"Nová zelená úsporám pomůže domácnostem k energeticky úspornému bydlení a stagnujícímu stavebnictví přinese nové zakázky. Takový program by měl být ale dlouhodobý a stabilně financovaný. Stávající model, kdy všichni dlouhé měsíce vyčkávají na vyhlášení podmínek, způsobil propad poptávky po stavebních pracích a řada občanů nestihne svůj projekt takto narychlo vůbec řádně připravit," říká ředitel iniciativy Šance pro budovy Petr Holub.

Zastánci energeticky úsporného bydlení již dlouho bojují i za navýšení státní podpory, která by měla do Nové zelené úsporám plynout. Podle iniciativy Šance pro budovy zvládnou obdobné programy efektivně využít až 10 miliard korun ročně. Od člena Národní ekonomické rady vlády Miroslava Zámečníka si tak nechali vypracovat studii, podle níž má každý milion korun podpory až 3,5krát větší pozitivní dopad na růst HDP.

Kritikům se nelíbí ani to, že první výzva nepočítá s podporou bytových domů. Naopak kvitují fakt, že na rozdíl od předchozích programů nebude možné čerpat podporu pro dílčí rekonstrukce domů, ale jen na celkové renovace budov a novostavby.

Financování

1,8 MILIARDY KORUN

poskytne ministerstvo životního prostředí na Novou zelenou úsporám. Jedna miliarda ale musí jít ze Státního fondu životního prostředí.

28 MILIARD KORUN

Tolik má v letech 2013 až 2020 vynést prodej emisních povolenek na ekologické projekty. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že stát dostane jen zlomek této částky.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů