Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kombinace spalovacího a hydropneumatického motoru - Hybrid-Air-System

Kombinace spalovacího a hydropneumatického motoru -  Hybrid-Air-System

Francouzský koncern PSA (Peugeot/Citroën) s německým koncernem Bosch za zády se pustil jinou, jednodušší cestou hybridního pohonu -do kombinace spalovacího a hydropneumatického motoru nazvaného Hybrid-Air-System. Auta mají přijít na trh v roce 2016, jejich cena sice má být vyšší, ale nepřesahující cenu stejného typu s jednoduchou automatickou převodovkou a stejně výkonným dieselovým agregátem. Mají být tedy proti stávajícím hybridním autům i čistě elektrickým autům o mnoho levnější.

Pumpa poháněná a připínaná k převodovce stlačuje při dojíždění, jízdě z kopce a brzdění vozu vzduch nasávaný z okolí do tlakové nádoby. Při rozjezdu a pomalé jízdě se stlačeným vzduchem vytlačuje olej, který pohání hydraulický motor. Celý systém obou motorů je dostatečně malý, takže se vejde i do malých motorových prostorů. Tlakový zásobník pro vzduch bude asi umístěn v podélném tunelu vozu, nádoba na hydraulický olej napříč vozu před zadní nápravou. Úspora benzínu v městském provozu má činit 45 %, v kombinovaném cyklu dálnice/mimo město/město pak 30 %.
Rozhodnutí spolupracovat s Boschem je šťastné, protože ten pod značkou Rexroth již desetitetí dodává hydraulické pohony pro městské autobusy, popelářské vozy, vysokozdvižné vozíky a přístavní jeřáby. Hybridní pohon má sice obdobně malou kapacitu jako akumulátory v elektroautech, váží stejně jako asistenční elektropohon v hybridní Toyotě (cca 100 kg navíc), ale na rozdíl od elektrosystému se "dobije" za zlomek času a energii pro rozjezd je schopen uvolnit rychleji než elektromotor. A hlavně - systém hydraulického motoru je velmi spolehlivý, ovládací elektronika jednoduchá, vyzkoušená, takže nový hybrid bude vhodný i do rozvojových zemí, kde jej budou schopni opravit i mechanici bez drahého přístrojového vybavení.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů