Pátek, 29. března 2024

V Česku je již 5,5 tisíce CNG vozidel

V Česku je již 5,5 tisíce CNG vozidel

Oproti dubnu 2012 se jedná o nárůst téměř 48 %, přičemž nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 52 %.

V ČR je také již 401 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG. "K dubnu 2013 u nás již jezdí pět a půl tisíce CNG vozidel, což představuje meziroční nárůst 47,5 %. Od loňského dubna také přibylo 39 CNG městských a linkových autobusů," říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

"Od letošního ledna do dnes přibylo 10 % všech CNG vozidel," dodává Prokopec. Takový nárůst v oblasti CNG není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá litru benzinu, stojí dnes okolo 18 Kč, což je ve srovnání s cenou benzinu, kdy litr stojí cca 35 Kč, bezkonkurenční.

Počet registrací nových vozů za první tři měsíce tohoto roku zvýšil meziročně více než dvojnásobně a oproti prvnímu kvartálu roku 2011 je dnes rozdíl dokonce více než pětinásobný. Dominantní podíl drží Volkswagen, který ze 151 CNG vozidel registrovaných v letošním roce jich prodal 69.

Další rozšíření CNG vozidel v ČR by měl dále podpořit nový model Fiat Panda, který je k dispozici od 319 000 Kč. Jde v současnosti o třetí nejlevnější model na trhu po dvojici VW up! a Škoda Citigo. Pokud jde o šetrnost k životnímu prostředí, FIAT se svým dvouválcovým motorem o objemu 0,9 l s přeplňováním dosahuje při výkonu 59 kW emitovanou produkci CO2 v úrovni 86 g/km.

Na český trh bude také uveden VW Golf na CNG a na podzim bude následovat Octavia III. Nový Golf bude poháněn motorem s objemem 1,4 litru, tedy 1.4 TSI Ecofuel. Tento CNG motor bude mít 81 kW, resp. 110 PS. Vozidlo bude mít 50l benzínovou nádrž a dvě tlakové nádrže na stlačený zemní plyn. Celkový dojezd měl být dle předběžných informací 1300 km, z toho 420 km na CNG.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů