Úterý, 23. dubna 2024

Brno: Návštěvnické centrum Mendelianum

Brno: Návštěvnické centrum Mendelianum

Gregor Mendel formuloval v roce 1865 v Brně svou teorii vysvětlující vznik a vývoj hybridů, která položila základy studia vývoje živých systémů z hlediska dědičnosti a proměnlivosti. Svou teorii podložil Mendel pokusy s hrachem a dalšími rostlinami, které prováděl v zahradě Augustiniánského kláštera na Starém Brně.

1. ledna 2012 byla zahájena realizace unikátního projektu návštěvnického centra Mendelianum - atraktivní svět genetiky v Biskupském dvoře, Muzejní 1, Brno, kde Johann Gregor Mendel působil jako vědec.

J. G. Mendel byl významným činitelem Hospodářské společnosti, která měla sídlo v Biskupském dvoře, kde bude návštěvnické centrum umístěno. Spojení Mendelova výzkumu v kontextu výjimečné vědecké činnosti Hospodářské společnosti a jejího zemského muzea v Brně tvoří pevné historické kořeny, které návštěvnické centrum propojí s aktuální vědou a výzkumem zejména v oblasti molekulární biologie a genetiky. Špičkové objevy, a to i na pozadí Nobelových cen, budou návštěvníkům představeny populárně-vědeckou formou s důrazem na široké praktické a společenské dopady. Interaktivní expozice navíc umožní přímou účast na genové expresi, praktické seznámení s řadou metod a laboratorních postupů a další zajímavá setkání s vědou a výzkumem.

ZDROJ: MZM, Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů