Čtvrtek, 28. března 2024

Pařížské metro přechází na osvětlení LED

Pařížské metro přechází na osvětlení LED

Ilustrační obrázekRATP, společnost provozující dopravní síť metra ve francouzské metropoli, zahájila čtyřletý program zavádění LED světelných zdrojů ve stanicích metra. První stanicí, jejíž osvětlení bylo zcela nahrazeno technologií LED, je stanice Franklin-D. Roosevelt, nacházející se pod povrchem slavné Avenue des Champs Élysées.

Všech 302 stanic metra a 66 stanic příměstské železnice RER přechází na LED technologii z důvodu úspor elektrické energie. Projekt představuje výměnu celkem 250 000 svítidel a výsledkem by mělo být snížení spotřeby elektrické energie o 50 %. Světelné zdroje LED by zároveň měly přispět k naplnění závazku společnosti snížení počtu vyprodukovaných emisí o 15 % mezi roky 2004 až 2020.

Smlouva na dodávku nové technologie byla podepsána s konsorciem společností Philips, Step a Soltec a její celková hodnota činí 11 mil. eur. Částku bude v plné výši financovat sama RATP.

RATP se stane první dopravní sítí na světě, která bude používat k osvětlení všech svých stanic pouze LED světelné zdroje.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Paříži.

ZDROJ: www.businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů