Pátek, 19. dubna 2024

Vídeň - cesta do budoucnosti

Vídeň - cesta do budoucnosti

ilustrační obrázekVídeň se již dnes stará o to, aby i přes nárůst počtu obyvatel bylo redukováno zatížení životního prostředí. Snižování spotřebované energie nemá vliv na spotřebu a mobilitu ve městě. A díky tomu zůstává Vídeň i dále tzv. Smart City. Vídeňané se kromě toho vyslovili v referendu pro výstavbu dalších alternativních technologií. Ochrana životního prostředí je tedy v případě Vídně hlavním tématem.

Nejvíce inovativní město Evropy
Mezi 445 městy z celého světa se za Bostonem a New Yorkem umístila na třetím místě v žebříčku nejvíce inovativních měst světa Vídeň. Každoroční index, který zpracovává australská agentura 2thinknow, ocenil Vídeň v mezinárodním srovnání třetí pozicí. Pokud bychom brali v potaz pouze Evropu, vyšvihla se Vídeň na první místo. Kousek za Vídní se umístnila Paříž, dále pak Mnichov a Londýn jakož i Kodaň a Amsterdam. Agentura se opírá o ocenění 162 indikátorů, mezi které patří např. kulturní statky, mobilita, vzdělání, technologie či propojení trhů.

Zajímavostí ve Vídni je např. Florisdorfské sídliště bez automobilů, nacházející se na Nordmanngasse. Zde se již 14 let potvrzuje, že i zřeknutí se aut, může být přínosné. Namísto rozsáhlých parkovišť je na sídlišti více zelených ploch, hřiště pro děti, nebo sauna. Obyvatelé jsou s tímto stavem spokojeni.

V novém rozvíjejícím se projektu "aspern Seestadt Wiens" se stane skutečností mnoho snů. Bydlení ve městě, které je zároveň obklopeno zelení, kombinace kariéry a rodiny, města a vesnice, lifestylu a zdraví, mobility a životního prostředí. Pěší a cyklisté zde mají absolutní přednost a od podzimu roku 2013 zde bude jezdit nově prodloužená linie metra U2.

Flexibilní a individuální mobilita
Nejlepší možností jak se ve městě přemístit je jít pěšky nebo použít kolo. Jsou to formy dopravy, které jsou nejen zdarma, ale také chrání životní prostředí a prospívají zdraví. Pro delší vzdálenosti je vhodná kombinace s veřejnou dopravou - vídeňské metro nebo tramvaje. Oblíbené jsou také parkovací domy Park-and-Ride a nabídka Car-Sharingu.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ve Vídni.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů