Pátek, 29. března 2024

Nová pracovní místa a inovace díky zelené fiskální reformě

Nová pracovní místa a inovace díky zelené fiskální reformě

Zavedení ekologických daní a omezení environmentálně nepříznivých podpor může podpořit ekonomický růst za předpokladu, že výnos těchto opatření je využit k investicím, podpoře zaměstnanosti a ke snížení celkové daňové zátěže obyvatel. K těmto závěrům dospěly studie Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) hodnotící potenciální dopady Zelené fiskální reformy (EFR) na čtyři vybrané země EU v současnosti postižené ekonomickou krizí. Jedná se Portugalsko, Španělsko, Itálii a Irsko.

Podstatou fiskální reformy je pokles zdanění práce a investic a přesun daňové zátěže na výrobu a spotřebu, která škodí životnímu prostředí. Druhým pilířem je odstranění environmentálně nepříznivých podpor například na fosilní paliva a využití tohoto výnosu k podpoře obnovitelných zdrojů a materiálově a energeticky efektivních technologií. K záměru fiskální reformy se již pozitivně vyjádřila vláda Portugalska, které bylo zatím poslední zemí, pro kterou byla analýza EEA zpracována.

Tzv. zelené, nebo také ekologické daně, mají za cíl měnit preference spotřebitelů směrem k méně zdaněným, a tudíž životnímu prostředí méně nepříznivým výrobkům a službám. Jejich výnosy mohou být použity ke konsolidaci veřejných rozpočtů a ke snížení sazeb jiných daní a tím i k podpoře ekonomického růstu.

Plné znění aktuality EEA v angličtině je k dispozici zde.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů