Pátek, 19. dubna 2024

Nizozemsko - Větrné turbíny hlavním bodem v nové energetické dohodě

Nizozemsko - Větrné turbíny hlavním bodem v nové energetické dohodě

Nizozemsko zřejmě výrazně zainvestuje do vytvoření nových parků větrných turbín na moři. Jedná se o důležitou součást tzv. Energetické dohody o přechodu na udržitelný energetický model, jehož pracovní verzi zveřejnil deník Financieele Dagblad.

Pokud smlouva získá podporu všech zúčastněných stran a vlády, mělo by vzniknout více pobřežních parků větrných turbín. Do roku 2020 by tak vznikly v nizozemské části severního moře parky větrných elektráren s kapacitou až 3 200 MW. V současnosti disponuje země dvěma parky s kapacitou dohromady 228 MW. Další dva parky o kapacitě 750 MW se připravují.

Pracovní verze dohody také zahrnuje další pobřežní plány, které by měly do roku 2023 zajistit kapacitu 1 800 MW a celkem by tak země dosáhla produkce 5 000 MW.

Plány naplňují přání ekologických organizací. Výměnou za to bude v roce 2014 zrušena daň z uhlí (130 milionů euro ročně) a energetické společnosti budou dostávat dotace na spalování biomasy spolu s uhlím v uhelných elektrárnách (až do 8 % nizozemské spotřeby energie). Energetické společnosti navíc dobrovolně zavřou pět nejstarších uhelných elektráren.

Zaměstnavatelům se tedy splnil nejdůležitější požadavek: Nizozemsko nepřijme žádné jednostranné opatření na zvýšení ceny CO2, jak se stalo minulý rok při zavedení daně z uhlí. Bylo proto také rozhodnuto, že cílové procento udržitelné energie v roce 2020 bude mezi 14 % (evropský cíl) a 16 % (cíl nizozemské vládní dohody).

Zatím je ještě nejisté, jestli si dohoda ponechá svou současnou podobu, protože upuštění od 16% cíle je politicky citlivé téma. Jednou ze změn, která již byla na konci května schválena, je zvýšení energetické daně z plynu pro malé spotřebitele. Takto získané finance budou použity právě na investice do parků větrných turbín.

Jednotlivé body energetické dohody by měly být zavedeny začátkem července, jinak vláda přijme opatření na zvýšení produkce zelené energie sama.

Zpracoval kolektiv pracovníků Zastoupení MPO pro Nizozemsko, Brusel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů