Pátek, 29. března 2024

Obama chce snížit závislost na fosilních palivech

Obama chce snížit závislost na fosilních palivech

Barack Obama dnes představí podrobný plán, jak hodlá snižovat závislost Ameriky na fosilních palivech. Chystá masivní podporu pro chytré domy s nízkou spotřebou energie a chce, aby do konce desetiletí vznikly nové čisté elektrárny, jež budou vyrábět dostatek solární, větrné či jiné energie pro šest milionů domácností. Bude také uzavírat špinavé uhelné elektrárny.

Bílý dům podrobnosti Obamova plánu zveřejnil dnes v poledne středoevropského času.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

"Někdy máme dojem, že Evropa je ve snižování své závislosti na ropě, uhlí či plynu samotná. Ale ve skutečnosti Američané nebo Číňané na tom pracují také, plnou parou."

"Obamův plán sníží rodinám účty za energii a oživí americký průmysl. Čeští poslanci i ministři by se jím měli inspirovat a přijít s podobným."

Hnutí DUHA ve své iniciativě Velká výzva prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česko bude snižovat závislost na drahých fosilních palivech - krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe totiž investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, čistá energie, snadná recyklace odpadu nebo české potraviny v obchodech.

Většina parlamentních stran - ČSSD, TOP09, Starostové a nezávislí, KSČM a Věci veřejné - už řekla, že chtějí na přípravě zákona spolupracovat. Více na www.velkavyzva.cz.


Kontakt:
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Jiří Koželouh, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů