Pátek, 29. března 2024

NSS nařídil nové projednání ostravské smogové žaloby na stát

NSS nařídil nové projednání ostravské smogové žaloby na stát

Městský soud v Praze musí znovu řešit žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší. Nařídil to Nejvyšší správní soud (NSS), zjistila dnes ČTK z úřední desky. Pražští soudci původně žalobu odmítli bez detailního projednání, protože ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě. NSS zatím na internetu nezveřejnil celé odůvodnění, ale jen výrok, podle kterého se kauza vrací do Prahy k dalšímu řízení.

Vypadá to, že tentokrát už Městský soud v Praze musí žalobu věcně projednat. Podle Nejvyššího správního soudu je totiž nutné vykládat soudní řád správní tak, že lhůta nemůže uplynout, dokud tvrzený zásah trvá. "Jinak řečeno, žaloba proti zásahu, který trvá v okamžiku podání žaloby, z povahy věci nemůže být opožděná," uvedla soudkyně Kateřina Šimáčková.

Ostrava se žalobou z jara 2010 konkrétně domáhala ochrany před údajně nezákonnými zásahy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy. Stát podle města nedostatečně a neefektivně chránil čistotu ovzduší a nevytvořil funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

"Trváme na tom, že tady ovzduší není dobré. Situace se od doby, kdy jsme žalobu podali, nezměnila. Soud namítl něco, že jsme promeškali nějakou lhůtu, skoro mi to připadá, jako kdyby tady už bylo ovzduší dobré, že jsme prošvihli ten čas, kdy tady byl špinavý vzduch a mohli jsme to podat," řekl v březnu ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Pražský městský soud dospěl k právnímu závěru, že se město Ostrava o údajně nezákonném zásahu dovědělo nejpozději 17. března 2009. Tehdy obdrželo analýzu kvality ostravského ovzduší, kterou pro magistrát zpracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V té době prý město znalo také protokoly o hodnocení kvality ovzduší v různých ostravských lokalitách.

Žalobce by měl žalobu podat do dvou měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o nezákonném zásahu. Ostrava však žalobu odeslala až 21. května 2010, tedy dlouho po vypršení zákonné lhůty, jak ji chápal Městský soud v Praze. Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo stát, označilo původní rozhodnutí městského soudu za logické. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů