Čtvrtek, 25. dubna 2024

V soutěži recyklovaných věcí zvítězilo křeslo ze starého kufru

V soutěži recyklovaných věcí zvítězilo křeslo ze starého kufru

Skříň z vany či kufr předělaný na křeslo uspěly v soutěži Barevná hra recy-věcí, kterou uspořádal server Fler.cz a firma Balakryl. Cílem projektu, do něhož se přihlásilo 134 tvůrců, je upozornit na to, že ne vždy je nutné staré věci vyhodit, a pořídit místo nich nové.

Podle internetového hlasování, kterého se zúčastnilo kolem 5000 lidí, zvítězil projekt Kufr-křeslo Xénie Fekové. Autorka sedací nábytek vytvořila z nepoužívané dětské matrace a starého dřevěného křesla. Feková, která se soustředí na výrobu ze zbytků materiálu, získala odměnu 100.000 korun na vybavení svého ateliéru.

Druhé místo podle veřejného hlasování získala skříň vyrobená ze smaltované vany a starých dveří s původním kováním od tvůrčího dua Tromalo vududoro. Pomyslnou bronzovou příčku pak obsadila čalouněná lavice vyrobená ze staré truhly, jejíž víko posloužilo jako základ stolku, který tak s lavicí stylově ladí. Set vytvořila Lenka Širancová, která tvoří pod značkou funantik.

Mezi deset nejlepších projektů se dostal také například lustr vytvořený z hliníkové okenní žaluzie, kolotoč ze staré škodovky 120 nebo svícen vyrobený z historického šicího stroje. Recyklace se uplatňuje také v módě. Česká značka ZasPas například nabízí tašky a kabelky vyrobené převážně z bezpečnostních pásů z vyřazených vozů. Německá designérka Christine Mayerová zase navrhuje oblečení z recyklovaného textilu jako je třeba děravý pytel na mouku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů