Čtvrtek, 25. dubna 2024

Amarant (laskavec) - obilnina a zelenina pro posilu

Amarant (laskavec) - obilnina a zelenina pro posilu
http://www.celostnimedicina.cz/obrazky/xlaskavec.jpg Viděli jste už pole amarantu neboli laskavce, jak v létě hýří barvami? Tato krásná rostlina k nám přišla původně z tropů. Některé její druhy se totiž přizpůsobily subtropům a některé dokonce krajinám mírného pásu. "Svaté zrno" Aztéků, Inků a Mayů, sklízené obvykle třikrát ročně, se dalo skladovat po celý rok coby "obilnina" a využívala se i její listová část jako zelenina. Její 1 až 1,5 mm velká zrníčka sytila obyvatele starých říší zcela běžně, u nás byla před několika lety znovu objevena a přidává se do pšeničných těst alespoň 20 procenty.

Její vlastnosti jí předurčují preventivní místo pro všechny věkové kategorie. Obzvlášť důležitá je pro malé děti, bílkovina lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk a slouží duševnímu vývoji. Sportovcům přináší nejedno "plus": Minerály (vyvážený přísun vápníku, hořčíku a železa), vitamíny (hlavně B, C, E) a nenasycené mastné kyseliny včetně vzácného squalenu spolu s kvalitní bílkovinou podporují růst svalové hmoty. A starší generaci laskavec pomáhá při regeneraci buněk a při látkové výměně, přítomna je i vláknina. Amarant neobsahuje lepek, a tak může tvořit součást moučných směsí pro bezlepkovou dietu, spolu s rýží, kukuřicí, jahlami, event. s pohankou.

Nízký glykemický index laskavce (GMI) způsobuje vyrovnané a delší trávení, takže po něm nemáte tak rychle znovu hlad, což přivítají lidé s potřebou redukce tělesné hmotnosti. V neposlední řadě nás mile překvapí obsah rutinu, látky, jež slouží našim žilám pro uchování jejich pružnosti. V prodejnách zdravé výživy si nakoupíme malé sáčky amarantové mouky, tu pak přidáváme po dvou lžících do kteréhokoli těsta, a amarantové těstoviny, třeba vřetýnka. Ve složení výrobku najdeme i kurkumu, koření, jež těstovinu barví do žluta, ale má navíc antioxidační účinky vlivem svých vitamínů.

Závěrem malý recept jako tip na lehkou večeři:

Podusíte-li na cibulce jeden sáček některé mražené zeleniny a smícháte s uvařenými vřetýnky, dostanete chutný teplý salát. Stačí běžně dochutit a posypat kostičkami tofu, rozkrájíme např. marinované nebo zeleninové, jemně kořeněné apod., povrch ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželí.

ZDROJ: http://www.celostnimedicina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů