Pátek, 19. dubna 2024

Lednicko - valtický areál - perla jižní Moravy

Lednicko - valtický areál - perla jižní Moravy
Lednicko-valtický areál na jižní Moravě zpřístupňuje turistům kromě rozlehlého parku několik památek, které zde zanechal slavný rod Lichtenštejnů. Kromě zámků v Lednici a ve Valticích najdete v parkově upravené krajině řadu drobných staveb.


Areál je nejrozsáhlejší koncepčně upravenou krajinou na světě, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Rozprostírá se mezi Lednicí, Valticemi a Břeclaví. Kromě zámků najdete v parkově upravené krajině řadu drobných staveb, například kaple, kolonády, umělou zříceninu či vítězný oblouk.

Na celkové ploše téměř 300 km^2 si můžete prohlédnout např. 23 metrů vysoký Obelisk, připomínající od roku 1798 uzavření míru mezi Francií a Rakouskem, dále pak Janův hrad, Minaret či Lovecký zámeček, který dříve sloužil jako myslivna. Tyto romantické stavby bývají označovány jako "salety". Břehy Lednických rybníků zdobí hned několik panských staveb, jako např. Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Hraniční zámeček, který funguje jako hotel, či Nový dvůr. Na lednickém zámku si můžete prohlédnout také barokní Jízdárnu.

Asi na půl cesty mezi Lednicí a Valticemi narazí turisté na kapli Svatého Huberta, která je zasvěcená tomuto patronovi myslivců, optiků a matematiků. Nedaleko Valtic turisté obdivují např. Chrám Tří Grácií se známou sochou tří žen, zámeček Belveder, zámeček Lány, Kolonádu na Reistně a Rendez-vous. Lednicko-valtický areál je také označován jako "Zahrada Evropy".

Jestliže máte rádi procházky parkem, mohly by se vám líbit komentované prohlídky zámecké zahrady v Lednici s odborníkem - zahradním architektem, který vás seznámí s vývojem parku a na grafických listech vám přiblíží, jak park vypadal v historii.

Místo přírodních krás a pohádkových zámků otevřelo i nový lázeňský areál. Lázeňský dům Perla je moderní rehabilitační zařízení v těsné blízkosti zámecké zahrady poskytuje komplexní léčebné a rehabilitační služby.


Lednické lázně využívají účinků přírodní jodobromové minerální vody, která blahodárně působí na pohybový a oběhový systém, na neurologické nemoci, ale i na gynekologické potíže a stavy po popáleninách

ZDROJ: www.kudyznudy.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů