Pátek, 19. dubna 2024

Scania Streamline - ladné linie snižují aerodynamický odpor a snižují spotřebu

Scania Streamline - ladné linie snižují aerodynamický odpor a snižují spotřebu

Společnost Scania zdokonalila proudění vzduchu kolem přední části kabiny typu G a R i podél jejích boků, čímž dosáhla nižšího aerodynamického odporu a vyšší úspory paliva. Kromě toho se od nynějška všechny kabiny pyšní i propracovanou sluneční clonou s aerodynamičtějším tvarem a novou sadou volitelných doplňkových světel. Nová řada prémiových sedadel a vylepšené barvy interiéru zvyšu komfort a příjemný pocit řidiče i cestujících.

Zaoblení hran

Odborníci na aerodynamiku ze společnosti Scania prozkoumali všechny možné oblasti, které nabízejí prostor pro zvýšení produktivity a úspory paliva. I když nákladní vozidla Scania řady G a R patří mezi nejaerodynamičtější modely na trhu, při zkoumání narazili na místa, kde by se aerodynamický odpor mohl výrazně snížit.

Součástí úprav bylo zaoblení rohových částí kabiny, díky kterému překoná vzduch při proudění zepředu směrem na boky kabiny minimální odpor. Na druhé straně je však určité víření nutné, aby se na klice dveří neusazovala špína a prach. Řešením je patentovaný spoiler, umístěný přímo nad světlomety. Jeho součástí je vedení, které vytváří přiměřené víření vzduchu.

Designérský tým společnosti Scania přijal hozenou rukavici a vytvořil svěží, moderní vzhled kabiny, který se prolíná s jejím základním tvarem. Spoiler je přizpůsoben různým výškám kabin typu G a R. V případě modelů Scania V8 se spoiler pyšní chromovou úpravou, která dokonale ladí s ostatními designovými prvky vozidel této série.

Vzduch se přes kombinované světlomety dostává do spoileru, kde se rozvíří, a tím brání usazování nečistot

ZDROJ: www.scania.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů