Sobota, 20. dubna 2024

Skupina ČEZ představuje novou distribuční sazbu pro dobíjení elektromobilů

Skupina ČEZ představuje novou distribuční sazbu pro dobíjení elektromobilů

Od 1. července Skupina ČEZ nabízí novou distribuční sazbu pro majitele elektromobilů. Využívat ji mohou domácnosti, podnikatelé a menší firmy, které vlastní či dlouhodobě aktivně používají vůz s elektrickým pohonem. K distribuční sazbě nabízí ČEZ Prodej výhodnou cenu silové elektřiny v rámci produktové řady eTarif FIX. V následujícím období se pak předpokládá rozvoj služeb určených právě elektromobilistům. Nový produkt s navazujícími službami je součástí strategie projektu Elektromobilita ČEZ, který je průkopníkem rozvoje tohoto ekologického způsobu dopravy v České republice.

Nová distribuční sazba pro elektromobilní firmy i jednotlivce, která bude zákazníkům k dispozici od 1. července 2013, je dalším významným krokem k většímu rozšíření elektromobilů v České republice. Distribuční sazba určená elektromobilistům z řad domácností nese označení D27d, pro segment podnikatelů a menších firem pak C27d. Její výhodou je uplatnění tzv. nízkého tarifu pro nabíjení elektromobilu v noci.

K distribuční sazbě nabízí ČEZ Prodej velmi výhodnou cenu silové elektřiny v rámci produktové řady eTarif FIX. "Zákazníkům, majitelům elektromobilů, nabízíme dvoutarifovou sazbu s platností nízkého tarifu po dobu osmi hodin v noci. Zákazníci z řad domácností, kteří doposud využívali pro dobíjení elektromobilu například sazbu D02d, tak mohou nočním nabíjením ušetřit až 30 % na každé kilowatthodině," vysvětluje principy nového tarifu Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie Skupiny ČEZ.

Speciální dvoutarifovou sazbu nabízí Skupina ČEZ pro všechna odběrná místa kategorie domácností a malých odběratelů, u nichž je věrohodným způsobem prokázáno vlastnické, případně užívací právo (např. leasing) k elektromobilu. Vymezení doby platnosti nízkého tarifu je v časové délce minimálně osmi hodin, v rozmezí mezi 18:00 a 8:00 následujícího dne.

"Věřím, že tato novinka je dalším z důležitých kroků k rozšíření počtu uživatelů elektromobilů. S novými modely těchto vozů, které budou v příštích týdnech a měsících uváděny na trh v České republice, a distribučními sazbami vytvořenými speciálně pro elektromobilisty, je rozvoj tohoto moderního způsobu dopravy zase o krůček dál. Jde o jeden ze základních impulzů k širšímu využití elektromobilů jak pro domácnosti, tak pro podnikání. Navíc mohu slíbit, že služby elektromobilistům budeme nadále rozšiřovat," dodává Tomáš Chmelík.

Uvedení nového tarifu je totiž jen začátek. Skupina ČEZ plánuje rozšíření možností různých typů dobíjení i pro domácnosti (např. vlastní dobíjecí stanice) a další související služby.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita již v roce 2010 jako součást strategické iniciativy FUTUR/E/MOTION. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice více než 30 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové a ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců.

V rámci pilotního projektu je provozováno 40 elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, města Vrchlabí, Pardubice či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald´s, Kaufland, Tesco nebo automobilky jako Škoda Auto, Peugeot, Mercedes-Benz nebo Opel. Kompletní seznam partnerů je k nahlédnutí na www.elektromobilita.cz.

ZDROJ: Jan Pavlů, tiskový mluvčí ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů