Pátek, 29. března 2024

Křišťálová popelnice patří Olomouci

Nejlepší systém sběru a třídění odpadu v České republice funguje ve statutárním městě Olomouc. Je to stvrzeno i vítězstvím >>hanácké metropole<< v soutěži O křišťálovou popelnici.

Křišťálová popelnice patří Olomouci

Výsledky této celostátní soutěže obcí organizované autorizovanou obalovou společností EKO-KOM byly slavnostně vyhlášeny 12. června v Hradci Králové při příležitosti tradiční konference Odpady a obce 2013.

V soutěži O křišťálovou popelnici se obce hodnotí podle dosažených výsledků v oblasti nakládání s komunálním odpadem, míra aktivity, ale i za komplexnost svého odpadového hospodaření včetně informování občanů o způsobech nakládání s jednotlivými druhy odpadů. Hodnocení obcí se provádí především na základě údajů, jež obce poskytují systému EKO-KOM v rámci svého pravidelného výkaznictví a do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce, které jsou do systému zapojeny.

Podle společnosti EKO-KOM loni odpady aktivně třídilo 70 procent lidí v České republice, tedy o dvě procenta více než v roce 2011 a o 14 procent více než před deseti lety. Nejvíce se recykluje papír, na druhém místě je sklo, následují plasty a kovy. Hůře jsou na tom nápojové kartony - do určených kontejnerů lidé vhodí jen každý pátý.

NA STUPNĚ VÍTĚZŮ VYSTOUPALY I SEDLČANY A HAVLÍČKŮV BROD

V letošním IX. ročníku soutěže se na prvním místě umístilo statutární město Olomouc, jehož zástupci si z Hradce Králové odvezli putovní Křišťálovou popelnici. K trofeji patřil rovněž šek na 150 tisíc Kč. Druhé místo získalo město Sedlčany, které obdrželo 100 tisíc korun a třetí příčku obsadilo město Havlíčkův Brod. Šek pro ně měl hodnotu 70 tisíc korun. Obě tato města byla také odměněna menšími křiš-ťálovými popelnicemi.

V letošním roce se do finálového kola probojovala ještě další sídla: Hostivice, Vysoké Mýto, Třinec, Nové Město nad Metují, Vimperk, Kunovice, Mikulov, Nový Bor, Jeseník, Skalná a obec Zbůch.

>>Celostátní prvenství v soutěži je pro nás v Olomouci velmi potěšující, protože vypovídá o skutečnosti, že životní prostředí v našem městě není nikomu lhostejné. Za to patří dík nejen všem organizacím a odborníkům, kteří dlouhodobě pracovali na tom, že systém kvalitně funguje, ale především Olomoučanům. Z pohledu veřejnosti totiž výrazně záleží na tom, do jaké míry se lidé mohou do problematiky třídění odpadů aktivně zapojit, ovlivnit například to, jak daleko od domu budou mít kontejnerová stání, či si ověřit, že se s tříděným odpadem skutečně nakládá poctivě,

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů