Pátek, 19. dubna 2024

Smogem a hlukem ohrožená planeta upne svou pozornost na Prahu

Představitelé největších světových metropolí zamíří koncem letošního listopadu do Prahy na mezinárodní konferenci o snižování hluku a znečištění ovzduší ve městech příznačně nazvanou Better cities for better life. Očekává se rovněž účast několika desítek primátorů a starostů z celé České republiky.

Smogem a hlukem ohrožená planeta upne svou pozornost na Prahu

V našem hlavním městě by se tak měli setkat starostové a primátoři například New Yorku, Mexiko City, Rio de Janeira, Moskvy, Káhiry, Istanbulu, Pekingu, Šanghaje, New Dillí, Tokia nebo Sydney i všech hlavních měst zemí Evropské unie. Pražská konference chce navázat na podobné významné setkání, jež se před deseti roky v Berlíně na úrovni osmi velkých evropských metropolí a Generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí rovněž věnovalo problematice snižování hlučnosti a znečištění ovzduší ve městech.

Hlavní organizátor konference, zakladatel Národní hlukové observatoře ČR Ing. Ivo Vaněk již získal záštitu vicepremiéra, ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga a může počítat i s podporou hlavního města Prahy. Není vyloučeno, že spolupořadatelem bude rovněž Berlín, jehož starosta Klaus Wowereit o konferenci projevil mimořádný zájem. Do Prahy by měli přijet i někteří komisaři EU, představitelé OSN a Světové zdravotnické organizace, čeští i světoví experti, věnující se opatřením proti smogu a hluku a další hosté.

ODBORNÉ PLATFORMY VYUŽIJÍ I ČESKÝCH ZKUŠENOSTÍ

Ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR chtějí organizátoři na konferenci pozvat také několik desítek starostů a primátorů z celé ČR, kteří se ve svých obcích a městech zasazují o snížení hlukové zátěže a znečištění ovzduší. Organizátoři by uvítali, kdyby někteří z nich se i po konferenci trvale věnovali práci v některé ze stálých platforem, jejichž založení se na listopadové akci plánuje.

Odborné platformy by podle svého zaměření shromažďovaly a dále rozvíjely nejlepší zkušenosti z opatření proti hluku a smogu - i na úrovni menších měst, a to až do další konference. Ta by totiž po vyhodnocení dosavadních výsledků boje proti smogu a hluku případně aktualizovala jeho další zaměření.

O zaměření platforem leccos napovídá (dosud stále dolaďovaný) návrh odborných sekcí konference. Tyto sekce by se mimo jiné mohly věnovat imisím a hluku jako základním škodlivinám ve městech, vlivu znečištění ovzduší a hluku na zdraví obyvatel, směřování legislativy regulující hluk a imise, cestám ke snižování environmentální zátěže měst - čisté mobilitě, územnímu plánování ve vztahu k hluku a znečištěnému ovzduší, clever cities apod.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů