Pátek, 29. března 2024

Nový nástroj certifikace LEED reaguje na specifické výzvy vystavěného prostředí v Evropě

Nový nástroj certifikace LEED reaguje na specifické výzvy vystavěného prostředí v Evropě

Americká rada pro šetrné budovy, tvůrce certifikačního systému šetrného stavebnictví LEED, přidává alternativní možnosti vyhovění požadavkům certifikace LEED v Evropě. Alternativní možnosti vyhovění jsou nástroj, který umožní certifikaci LEED vyšší globální flexibilitu a použitelnost pro širokou škálu staveb. První kolo tohoto projektu, které je připraveno na míru Evropě, zajistí certifikovaným stavbám globální konsistenci a zároveň novou cestu, jak prokázat vyhovění požadavkům certifikace.

Alternativní možnosti vyhovění nabídnou dodatečné přístupy ke kreditům certifikace LEED, které se týkají unikátních projektových potřeb a pokroku ve vědě a technologiích. Evropa byla vybrána jako výchozí bod z důvodu růstu certifikace LEED v regionu a užívání systému LEED pro stávající budovy, provoz a údržbu (LEED EBOM).

"Tato nová možno zjednoduší (a zlevní) vyhovění požadavkům u lokálních projektů, které usilují o certifikaci LEED pro stávající budovy. Certifikační systém přitom zůstane celosvětově konsistentní," říká Eric Johnson, člen představenstva České rady pro šetrné budovy, který spolupracoval na přípravě alternativních možností vyhovění s Americkou radou pro šetrné budovy a byl také součástí Mezinárodního kulatého stolu certifikace LEED.

Alternativní možnosti vyhovění požadavkům certifikace LEED pro stávající budovy byly vyvinuty ve spolupráci se členy Mezinárodního kulatého stolu certifikace LEED pod vedením Italské rady pro šetrné budovy a schváleny Řídícím výborem certifikace LEED. Vývoj řešení probíhal v přímém spojení s trhem, což doplnilo odbornost uživatelů po celém světě. Pracovní skupina zahrnovala tyto země: Německo, Francii, Turecko, Španělsko, Švédsko, Itálii, Rumunsko, Finsko, Norsko a Polsko.
Americká rada pro šetrné budovy bude pokračovat v práci, aby zajistila flexibilitu certifikačního systému LEED pro všechny trhy a klimatická pásma skrze alternativní možnosti vyhovění požadavkům certifikace.
LEED podporuje udržitelný rozvoj a praxi šetrného stavebnictví po celém světě. Certifikované a registrované projekty LEED se nyní nachází na území vice než 140 zemí celého světa. Denně přibývá 140 000 metrů čtverečních staveb s certifikací LEED.

Sledujte nové informace na Twitteru: hashtag #Europe ACPs
Pokud máte dotaz, kontaktujte Joe Crea na jcrea@usgbc.org nebo commonlanguage@usgbc.org
Americká rada pro šetrné budovy (U.S. Green Building Council, USGBC)
Organizace Americká rada pro šetrné budovy reprezentuje přes 13 000 členů z oblasti stavebnictví a vystavěného prostředí. USGBC pracuje na naplnění své vize proměny trhu skrze program pro šetrné stavebnictví LEED, významné vzdělávací příležitosti, národní síťregionálních poboček a příznivců, výroční mezinárodní konferenci a expo Greenbuild, a podpoře veřejné politiky, která povzbuzuje a umožňuje šetrné budovy a komunity. Více informací: www.usgbc.org

LEED
Certifikační systém šetrného stavebnictví LEED vyvinutý Americkou radou pro šetrné budovy je přední metoda pro návrh, stavbu, provoz a údržbu šetrných budov. Denně přibývá 140 000 metrů čtverečních staveb s certifikací LEED. V komerční a institucionální certifikaci LEED nyní participuje téměř 54 000 projektů, což zahrnuje 905,812,824 m2 stavebního prostoru ve více než 140 zemích celého světa. A navíc, přes 40 000 bytových jednotek bylo certifikováno skrze LEED Homes s registrací více než 100 000 domů. Více informací: www.usgbc/leed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů