zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Přelomová studie prokazuje, že spotřebitelé chtějí vědět, jak jsou vyráběny jejich potraviny

21.07.2013
Zemědělství
Zdraví
Přelomová studie prokazuje, že spotřebitelé chtějí vědět,  jak jsou vyráběny jejich potraviny

Nový nezávislý průzkum*, zveřejněný dnes, prokazuje, že osm z deseti českých spotřebitelů chce vědět, jaký způsob chovu byl využit při výrobě jejich masných a mléčných výrobků.

Evropská komise se této změně brání a chce udržovat spotřebitele v nevědomosti o tom, odkud jejich potraviny doopravdy pocházejí.

78% českých spotřebitelů chce, aby se značení podle způsobu výroby, které jasně označuje způsob chovu využitý při výrobě potravin, rozšířilo na masné a mléčné výrobky. Téměř dvě třetiny odpověděly, že životní pohoda hospodářských zvířat je důležitá, když se rozhodují, jaké potraviny si koupí.

Provedení průzkumu bylo zadáno v rámci kampaně Na etiketě záleží, společného projektu organizací Compassion in World Farming, RSPCA, Soil Association a World Society for the Protection of Animals (WSPA), který je jedním z nejucelenějších projektů, týkajících se označování potravin z hlediska životní pohody zvířat v Evropě. Bylo zjištěno, že životní pohoda hospodářských zvířat je významným faktorem při výběru potravin a že čeští spotřebitelé důrazně požadují povinné značení potravin podle způsobu výroby.

Romana Šonková, vedoucí projektu Na etiketě záleží v České republice říká: "Přestože existuje značení vajec podle způsobu výroby a nový právní předpis EU o značení ryb podle způsobu lovu, spotřebitelé jsou stále udržováni v nevědomosti v tom, jaké způsoby chovu se využívají při výrobě převážné většiny masných a mléčných výrobků."

Značení podle způsobu výroby se vyžaduje u vajec prodávaných v EU od roku 20041. Od té doby všechna čerstvá vejce musí být označena jako "vejce nosnic v klecích", "vejce nosnic v halách", "vejce nosnic ve volném výběhu" nebo "vejce nosnic v ekologickém chovu". Tato jednoduchá změna zvýšila počet vajec produkovaných v neklecových chovech2.

Julia Wrathallová, vedoucí oddělení pro hospodářská zvířata v RSPCA, říká: "Pro spotřebitele, který se snaží nakupovat výrobky ze zvířat s lepší životní pohodou to může být nesmírně těžké. Na tolika etiketách masných a mléčných výrobků se používají zavádějící nápisy a obrázky, které naznačují dobrou životní pohodu, i když byla zvířata chována ve standardních intenzivních chovech. Jak to vidíme u vajec, spotřebitelé mají moc zlepšovat způsoby chovu, ale mohou to dělat pouze tehdy, když na výrobcích, které kupují, je pravdivá, porovnatelná informace."

V roce 2010 Britské Ministerstvo zemědělství DEFRA provedlo vlastní studii a zaznamenalo názor pouhých 96 lidí4. Studie došla k závěru, že značení by mělo omezený vliv na nákupní chování. Naneštěstí je tato studie nepřiměřeně vlivná - DEFRA i Evropská komise ji využívají jako argument proti značení potravin podle způsobu výroby. Výsledky nového průzkumu ovšem jasně upozorňují na to, že spotřebitelé chtějí pravdivé značení masných a mléčných výrobků.

Philip Lymbery, výkonný ředitel Compassion in World Farming, říká: "Je udivující, že DEFRA a Evropská komise stále odmítají jasné, objektivní značení masných a mléčných výrobků podle způsobu výroby.

Britský ministr zemědělství David Heath opakovaně prohlásil, že značení podle způsobu výroby je příliš složité, že dobré životní pohody se může dosáhnout i v naprosto holých nejintenzivnějších chovech a že značení nemá dostatečně významný vliv na chování spotřebitelů.

Průzkum projektu Na etiketě záleží zaznamenal názory třicetkrát většího počtu spotřebitelů než studie DEFRA. Jsou v naprostém rozporu s vládní pozicí."

Průzkum také zjišťoval podporu spotřebitelů pro konkrétní pojmy pro označování drůbežího masa navržené partnery projektu Na etiketě záleží: z intenzivního halového chovu, z extenzivního halového chovu, z volného výběhu a z ekolgického chovu. Více než tři čtvrtiny respondentů odpověděly, že by tyto pojmy využívaly.

Většina kuřat chovaných v EU na maso se chová v intenzivních systémech, které mohou škodit jejich životní pohodě a způsobit vážná onemocnění včetně kulhání a srdečního či plicního selhání. V situaci, kdy kolem 90% kuřat je chováno intenzivně, může být pro lidi velmi těžké nalézt v obchodech výrobek s lepší životní pohodou. Výsledky tohoto průzkumu prokazují, že lidé chtějí pravdivé, objektivní značení drůbežího masa a všech masných a mléčných výrobků.

. Celá zpráva o výsledcích uvedeného průzkumu je k dispozici zde: www.labellingmatters.org

. Celý průzkum je k dispozici zde: www.labellingmatters.org

. Spotřebitelé mohou podpořit kampaň a připojit se k jejím aktivitám zde: http://www.labellingmatters.org/action.html www.labellingmatters.org @LabellingM

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí