Pátek, 29. března 2024

BIOSLAVNOSTEM ve Starém Městě vévodila bezlepková pohanka

BIOSLAVNOSTEM ve Starém Městě vévodila bezlepková pohanka

Více než 2 800 návštěvníků zavítalo v sobotu 13. července na osmý ročník BIOSLAVNOSTÍ - festivalu dobrého jídla, pití a zábavy, který každoročně pořádá ve svém areálu společnost PRO-BIO, s.r.o. Tento ročník firma věnovala plodině, jejímuž zpracování se věnuje od počátku svého vzniku - pohance.

Pohanka provázela návštěvníky po celý den. Ochutnávali ji v podobě pohankové polévky, burgeru, palačinek či bramboráků. Jídelníček nebyl jen vegetariánský či bezlepkový, prodával se i tradiční hovězí guláš z bio hovězího a bio jehněčí pečeně z chovu ovcí na vlastní ekofarmě. Děti se mohly utkat v soutěži o nejhezčí pohankový kostým, mezi stánky chodila živá královna Pohanka a pohance patřilo dokonce divadelní představení staroměstských ochotníků. Ti v krátkém příběhu seznámili diváky s příchodem pohanky do místních krajů.

V průběhu celého dne probíhaly exkurze na ekologickou farmu s chovem ovcí v Nové Senince s ukázkou práce ovčáckého psa a na nová bio jatka ve Vysokých Žibřidovicích. Návštěvníci mohli zavítat do mlýna a do nově otevřené balírny pro bezlepkové produkty, kde viděli krátkou ukázku balení pohanky. "Bezlepkové potraviny se staly nedílnou částí našeho sortimentu. Jsme rádi, že můžeme lidem s bezlepkovou dietou nabídnout kvalitní bioprodukty. V současnosti jich nabízíme přes 300 druhů", prozrazuje Ing. Barbora Hernychová z marketingového oddělení společnosti PRO-BIO, s.r.o.

Firma představila premiérově i své novinky. Na trh uvádí celkem šest nových výrobků řady BIOLINIE. Jedná se o dvě sladké směsi na pečení BIOLINIE - Pohankový Perník a Pohankový Makovník a čtyři slané polotovary BIOLINIE - Marocký Kuskus, Turecký Tabouleh, Italské Rissoto a Slovanská Pohanka. "Vycházíme tak vstříc požadavkům spotřebitelů na zdravý, chutný a současně rychlý a snadno připravitelný pokrm", vysvětluje Ing. Barbora Hernychová. Autorkou receptury slaných jídel je výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková, která na BIOSLAVNOSTECH pokřtila svoji novou knihu - Moje BIO pochoutky.

Hlavní hudební program zahájila dívčí kapela s bubny Spálený sušenky a vokální ženské kvarteto Yellow Sisters. Večerní hudební scéna patřila svérázné hudbě kapel 380 V, Sunflower Caravan, Gipsy.cz a Poletíme?. "Jsme firma, která má nadhled a má ráda dobrou hudbu", říká zakladatel a spolumajitel firmy Ing. Martin Hutař. Mezi alternativní hudbou a

ekologickým zemědělstvím spatřuje dokonce určitou paralelu. "Dobrý zemědělec i dobrý muzikant musí pochopit podstatu toho, co dělá, aby mohl vytvořit něco poctivého a přesvědčivého", vysvětluje.

Akce měla letos i charitativní charakter. Organizátoři slíbili přispět 1 Kč z každého prodaného piva na obnovu ekologické farmy a Camphillu v Českých Kopistech, který byl velmi poničen při letošních červnových povodních. "Hned po povodních jsme na účet farmy poslali 10 000 Kč. Piv se na BIOSLAVNOSTECH prodalo celkem 4 350, my k tomuto číslu přidáváme ještě jednou tolik a posíláme na účet Camphillu dalších 8 700 Kč ", upřesňuje Ing. Martin Hutař.

Vysoká návštěvnost letošního ročníku potvrzuje zájem lidí o zdravé kvalitní potraviny i skutečnost, že si akce vybudovala v regionu své místo a stala se nedílnou součástí letního společenského dění. "Již nyní přemýšlíme, jakému tématu budou věnovány BIOSLAVNOSTI příští rok", dodává Ing. Martin Hutař.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů