Pátek, 19. dubna 2024

Dnes začíná celoevropský týden akcí proti testování Botoxu na zvířatech

Dnes začíná celoevropský týden akcí proti testování Botoxu na zvířatech

Členské organizace Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) dnes zahajují týden akcí proti pokračujícímu používání zvířat v krutých testech botulotoxinu (známého jako Botox). Toto testování probíhá navzdory tomu, že v EU je k dispozici schválená alternativní metoda bez zvířat. K akci se připojila i členská organizace ECEAE za Českou republiku, o.s. Svoboda zvířat, která dnes v Plzni "U Branky" pořádá rozdávání informačních letáků veřejnosti.

Britská společnost Ipsen a německá společnost Merz stále používají myši v testech botulotoxinových produktů, ačkoli již před dvěma lety byla schválena alternativní metoda bez použití zvířat. Botulotoxin je často používán pro lékařské účely, ale známější je jeho použití v kosmetickém průmyslu, kde slouží k vyhlazování vrásek. Ačkoli nyní v EU platí zákaz testování kosmetiky na zvířatech, i dovoz a prodej takové kosmetiky, na Botox se tento zákaz nevztahuje, jelikož je registrován jako lék. Každý rok tak jsou pro jeho testování použity stovky tisíc myší po celém světě.

K testování Botoxu je využíván kontroverzní test LD 50 (Test poloviční smrtelné dávky). Roztok botulotoxinu je myším injekčně aplikován do břišní dutiny. Každé skupině myší je podána jiná dávka Botoxu a cílem je zjistit, která dávka zabije přesně polovinu myší. Myši trpí bolestmi, ochrnutím, poškozením zraku a ztíženým dýcháním. Po několika dnech nakonec umírají udušením.

Jeden z výrobců Botoxu, společnos! t Allergan, vyvinul alternativní metodu, která pro testování využívá lidské buňky. Použití metody bylo schváleno americkými a evropskými úřady pro testování produktů společnosti Allergan. Tato společnost tak dokázala, že je možné nahradit krutý test na myších. Barbora Bartušková Večlová z organizace Svoboda zvířat vysvětluje: "Aby mohli zmíněnou metodu používat také ostatní výrobci, musela by být schválena i pro ně. Během dvou let od schválení metody pro Allergan se nic nestalo. Proto společně s našimi evropskými kolegy vyzýváme společnosti Ipsen a Merz, aby začaly také používat metodu bez použití zvířat.Veřejnost nám může pomoci zasláním protestního dopisu těmto výrobcům, vzorový text dopisu lze nalézt na webových stránkách www.pokusynazviratech.cz."

K protestnímu týdnu se připojili ochránci zvířat z Rakouska, Belgie, České republiky, Francie, Německa, Nizozemí, Portugalska, Švýcarska, Slovenska, Švédska, Španělska a Velké Británie.

"Je naprosto nepřijatelné, aby tis! íce myší nadále trpěly a umíraly kvůli výrobku používanému pro! kosmetické účely, když byla schválena alternativní metoda bez zvířat. Žádáme zodpovědné úřady a společnosti Merz a Ipsen, aby se zasloužily o to, že se testování Botoxu na zvířatech stane minulostí," dodává Bartušková.

Další informace:
www.pokusynazviratech.cz/obeti-krasy/botox.htm
www.eceae.org/en/what-we-do/campaigns/botox

Kontaktní osoba: Barbora Bartušková Večlová
Telefon: 777835651
E-mail: pokusy@svobodazvirat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů