Pátek, 29. března 2024

Údolí Mosely, Sáry a Ruweru

Údolí Mosely, Sáry a Ruweru

Řeka Mosela meandruje směrem k severovýchodu od lucemburských hranic a doslova v každé zákrutě najdeme vinice, která mají rozličný potenciál. Z jejich strmých svahů se rodí ty nejušlechtilejší ryzlinky z celého Německa.

Některé stráně jsou tak příkré, že je vinohradníci buď nechali ležet ladem, jinde je obdělávají pomocí lanovky zvané Monorack Bahn. Ve městě Koblenz pak Mosela vtéká do Rýna, jehož část Mittelrhein s majestátnými hrady, zámky a opatstvími je zapsána na seznam UNESCO. I zde samozřejmě kraluje odrůda Ryzlink rýnský - král vín - odkud ostatně získal svůj název, kde dává velkolepá vína s dlouhou životností.

Quis color ille vadis, seras cum propulit umbras
Hesperus et viridi perfundit monte Mosellam!
Tota natant crispis juga motibus et tremis absens
Pampinus et vitreis vindemia turget in undis.

Tato slova nejsou poutačem na poslední výkřik módy v místní turistice, nýbrž verše o moselském víně, které v roce 371 napsal romantický básník, učenec a konsul Decimus Magnus Ausonius z Burdigaly, což je dnešní Bordeaux (po němž je mimochodem pojmenováno slavné Château Ausone v oblasti Saint Emilion), během jeho dvacetiletého působení v Trevíru (Trier) na Mosele.

Je známo, že příznivé klimatické podmínky pro pěstování révy vinné v povodí řeky Mosely objevili již Římané, jejichž hlavním městem této severozápadní římské říše se stala osada Augusta Treverorum - dnešní Trevír. Město Trevír je se svými římskými lázněmi, bazilikou, katedrálou a impozantní masivní městskou bránou, nazývanou Porta Nigra, zařazeno na seznam světových památek UNESCO. Ještě dnes v nedalekých obcích poblíž Trevíru objevujeme nové archeologické nálezy, jako např. římská vila v obci Longuich nebo vykopávky poblíž zrekonstruovaného starého lisu v Erdenu, které svědčí o pokročilém vinohradnictví v této oblasti z dob starých Římanů.

La Moselle - D'Musel - Die Mosel, jak se tato řeka v zemích Francie, Lucemburska a Německa nazývá, pramení v pohoří Vogéz v Alsasku a vlévá se do Rýna v Koblenzi. Její tok je dlouhý 550 km.

Údolí toku Mosely, které se nachází mezi vrchovinami Hunsrück a Eifel, tvoří zejména mezi městy Trevír a Koblenz vskutku romantickou říční krajinu a jednu z velkolepých vinařských oblastí Německa, vyznačující se světově proslulými ryzlinky. Meandrující řeka se svými strmými svahy zde vytváří jakýsi přirozený amfiteátr, který je lemován viničními tratěmi té nejlepší bonity. Piesporter Goldtröpfchen, Bernkasteler Doctor, Brauneberger Juffer, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen, Wehlener a Zeltinger Sonnenuhr - to jsou přímo pojmy. Na těchto věhlasných viničních tratích (v Německu se jim říká Einzellagen) se rodí ta nejušlechtilejší vína z odrůdy Ryzlink rýnský (Riesling), jež je synonymní s vinařskou oblastí Mosely.

Samotná vinařská oblast Mosely se dělí na tři podoblasti: Horní, Střední a Dolní Mosela, z nichž nejvýznamnější je Střední podoblast neboli Mittelmosel. Navíc má řeka Mosela ještě dvě menší sestry, přítoky Saar a Ruwer, které se do Mosely vlévají ještě na území jejího horního toku. Oficiální název celé vinařské oblasti tedy zní Mosel-Saar-Ruwer.

Čtěte dál na: http://www.gustibus.cz/mosela-poryni-region.html

ZDROJ: www.gustibus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů