Pátek, 19. dubna 2024

Těžba surovin ve Velké Británii

Těžba surovin ve Velké Británii

Těžba surovin zaměstnává 380 000 osob. Velká Británie je čtvrtým největším producentem zemního plynu a 15. největším producentem ropy na světě. Suroviny se těží především v Severním moři, v menší míře také v Irském moři západně od Anglie. Hlavními producenty jsou firmy BP, Shell a Maersk. Objem těžby ropy v britských teritoriálních vodách během deseti let poklesl téměř na polovinu ze 150,2 milionů tun v roce 1999 na 78,6 milionů tun v roce 2008. Rozsah těžby byl i v následujících letech nadále utlumován, nicméně v roce 2010 bylo otevřeno několik menších ropných vrtů. Dle původních odhadů předpokládajících, že v roce 2015 dojde v těchto lokalitách k vytěžení většiny komerčně dostupné ropy, nové expertní posudky konstatují, že i v dalších letech bude objem těžby ropy činit alespoň 40 milionů tun ročně. UK je stále největším producentem ropy v EU, přesto je však jejím čistým dovozcem.

Na pozici největšího evropského producenta zemního plynu byla Velká Británie v roce 2008 vystřídána Nizozemskem, což je dáváno do přímé spojitosti s dlouhodobým poklesem těžby z důvodu tenčících se zásob zemního plynu na britském kontinentálním šelfu. I přes významné těžební kapacity je však UK stále čistým dovozcem zemního plynu. Zemní plyn dováží především z Norska (okolo tří čtvrtin importu plynu), zbytek z Belgie a Nizozemska nebo v podobě LNG. V případě pozastavení dodávek má UK zásoby zemního plynu pouze na 15 dní. Tato limitovaná skladovací kapacita má také za následek, že v letních měsících musí UK především vyvážet, a to i v případě nižších cen. Naopak v zimním období mají britští distributoři plynu potíže s plněním poptávky a musí bez ohledu na (zpravidla vyšší) ceny navyšovat dodávky zemního plynu ze zahraničí. Těžba zemního plynu vykazuje podobný vývoj jako těžba ropy - svého vrcholu dosáhla v roce 2000 a od té doby klesá. Očekává se, že do roku 2015 bude vytěžena většina komerčně dostupného plynu. V rámci EU-27 se UK podílí na těžbě zemního plynu 34 procenty.

Pokud jde o uhlí, v současnosti je v Anglii v provozu šest hlavních uhelných dolů: Wellbeck, Daw Mill, Kellingley a Thoresby (provoz zabezpečuje společnost UK Coal PLC), Hatfield (provozována společností Powerfuel Mining Ltd) a Maltby (provozována společností Hargreaves Group). UK Coal PLC vlastní další, zatím nevyužívaný uhelný důl Harworth. Ve Walesu jsou v provozu dva středně velké hloubkové uhelné doly: Aberpergwm (provozuje společnost Energybuild Mining Ltd), Unity (Unity Mining Ltd.) a dva menší v Eckingtonu a v Hay Royds. Samosprávy Walesu a Skotska povrchovou těžbu omezují (resp. omezují vydávání povolení k těžbě v nových lokalitách). Podrobný přehled těžby uhlí v UK je ke stažení na stránkáchThe Coal Authority.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů