Čtvrtek, 28. března 2024

Praha dala zelenou přestavbě čistírny na Císařském ostrově

Praha dala zelenou přestavbě čistírny na Císařském ostrově

Praha dala zelenou přestavbě ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, jejíž příprava začala před zhruba patnácti lety. Rada dnes schválila výstavbu nové vodní linky za 5,8 miliardy korun bez DPH. Kvůli hrozbě pokut ohledně čistoty vypouštěných vod by měla být linka dokončena do konce roku 2017. Praha ji zaplatí z poplatků za vodné a stočné a z rozpočtu města. Na evropské dotace totiž kvůli dlouhodobé a nevypověditelné smlouvě s provozovatelskou firmou Veolia nedosáhne.

Z dnes schváleného materiálu vyplývá, že městskou pokladnu bude linka stát 3,54 mld. korun bez DPH, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) zaplatí jako správce vodovodní sítě 2,26 mld. korun bez DPH. Pokud bude mít město nedostatek peněz, nabízí se i možnost využít část úvěru od Evropské investiční banky na výstavbu metra do Motola.

Nákladná stavba nové vodní linky bude podle všeho pro Pražany znamenat další zvyšování poplatků za vodu. Připustil to už i primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Rozhodnutí o zdražení by mělo padnout v příštím roce. Zda se tak opravdu stane, ale zatím není zcela jasné. Politici se totiž před volbami do nepopulárního kroku patrně nepohrnou. Naposledy se poplatky za vodu v Praze zvyšovaly na začátku letošního roku, a to o 11,07 procenta na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový. Vybere se tak o 700 milionů ročně navíc.

Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. V dalších etapách musí Praha vložit miliardy do stavby čerpací stanice, opravy staré vodní linky a technického řešení kalového hospodářství.

Praha měla začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku. Pokud do stanoveného termínu podmínky nesplní, hrozí jí vysoké sankce od České inspekce životního prostředí i Evropské komise.

Výrobu, distribuci a čištění vody v Praze provázejí složité smluvní vztahy. Vlastníkem infrastruktury je kromě Vodního zdroje Káraný (VZK) a Úpravny vody Želivka (ÚVŽ) hlavní město. Tyto tři subjekty pronajímají infrastrukturu městské firmě PVS, která má dále smlouvu o provozu se společností Pražské vodovody a kanalizace (PVK). PVK zásobují vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí.

Náklady na výstavbu nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově (v mil.Kč bez DPH)

Nájemné od PVS Rozpočet Prahy celkem
2013 260 150
2014 500 400
2015 500 1 100
2016 500 1 400
2017 500 490
celkem 2 260 3 540 5 800


Odhadované náklady na celkovou přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově

- nová vodní linka 5,8 mld.Kč bez DPH (vysoutěžená cena; dokončení do konce roku 2017)
- čerpací stanice 456 mil.Kč bez DPH (odhad magistrátu)
- oprava staré vodní linky 2,1 mld.Kč bez DPH (odhad magistrátu)
- řešení kalového hospodářství 1,1 mld.Kč bez DPH (odhad magistrátu)


Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy (MHMP)

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů