Pátek, 29. března 2024

Kraj chce, aby úředníci mohli kontrolovat kotle i v domácnostech

Kraj chce, aby úředníci mohli kontrolovat kotle i v domácnostech

Kontroloři by měli mít možnost prověřovat i v domácnostech, čím lidé topí. V novele zákona o ochraně ovzduší, která dorazila v uplynulých dnech do Sněmovny, to navrhl Moravskoslezský kraj. Nyní se mohou prověrky týkat jen kotlů v prostorách pro podnikání. Pokud by lidé kontrolu úředníkům neumožnili, hrozila by jim podle předlohy pokuta až 20.000 korun.

"V době neustálého zdražování ušlechtilých paliv a finanční náročnosti bezemisních obnovitelných zdrojů energie, využívají obyvatelé své staré kotle na tuhá paliva a v rámci úspor spalují kromě certifikovaných paliv i spalitelné odpady vzniklé v domácnostech. Tento stav je neudržitelný," uvedl kraj v důvodové zprávě.

Nyní mohou úředníci využívat ke kontrole jen metodu měření tmavosti kouře. Kraj upozorňuje, že měření obstojí jako důkaz jen ve zlomku případů. Metodu lze navíc využít jen za určitých okolností; nikoli například večer nebo v noci, kdy někteří lidé spalují odpad nejčastěji.

O umožnění kontrol kotlů v domácnostech se debatovalo ve Sněmovně už předloni v souvislosti s návrhem nového zákona o ochraně ovzduší. Ministerstvo životního prostředí ale nakonec ustanovení do normy nevložilo.

Kontroly by znamenaly prolomení ústavního práva domovní svobody. Lidé ale mají na druhou stranu i právo na ochranu životního prostředí a zdraví. Kraj tvrdí, že jeho předloha v rozporu s ústavou není.

Předlohu musí nejprve posoudit vláda. Rozhodující slovo ale bude mít Parlament.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů