Středa, 24. dubna 2024

Švédské větrné elektrárny budou zásobovat energií britské domácnosti

Švédské větrné elektrárny budou zásobovat energií britské domácnosti

Státem vlastněná švédská energetická společnost Vattenfal zveřejnila plány pro výstavbu dvou nových parků větrných elektráren s dostatkem instalovaného výkonu pro zabezpečení energie do 162 000 britských domácností.

Nová investice má hodnotu 4,7 miliardy švédských korun (14 miliard CZK) a umožní tak společnosti Vattenfal postavení jednoho z předních výrobců větrem vyráběné elektřiny na britském trhu.

Ředitel divize udržitelného rozvoje energetických projektů firmy Vatenfall sdělil, že britské trhy jsou pro společnost velice výhodné, jelikož britská vláda považuje rozvoj udržitelné energie jako důležitý prvek pro hospodářský růst a podporuje jeho rozvoj.

První park se 76 větrnými turbínami o výkonu 228 MW bude postaven v jižním Walesu, poblíž Neath Talbot a Rhonda Cynon Taf. Pokud budou turbíny fungovat na plnou kapacitu a bez větších poruch, zabezpečí tento výkon energii pro 140 000 domácností. Dle předpokladů představitelů společnosti by výroba elektřiny mohla začít na konci roku 2016.

Zhruba 18 větrných turbín je v současné době postaveno u větrné farmy Clashindarroch v Aberdeenshire ve východním Skotsku. Park by měl být v provozu na začátku roku 2015.

Vattenfall začal investovat do větrných elektráren ve Spojeném království v roce 2008 a provozuje park Thanet, jež je jedním z největších světových off-shore větrných elektráren.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO ve Stockholmu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů