Středa, 24. dubna 2024

Japonci podali stížnost na ruské recyklační poplatky

Japonci podali stížnost na ruské recyklační poplatky

Japonsko následuje Evropskou unii a podalo u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Rusko kvůli zavedení recyklačních poplatků u dovozu aut.

Recyklační poplatek na automobily zavedlo Rusko devět dní poté, co se stalo členem Světové obchodní organizace. Z poplatku se mají hradit budoucí náklady na recyklaci vozu, je to tedy jakási "zelená daň". Ruské úřady ale poplatek vybírají jen při dovozu aut. Domácí výrobci tuto povinnost nemají, stejně jako výrobci z Běloruska a Kazachstánu, s nimiž má Rusko celní unii. EU ve své stížnosti uvedla, že tento poplatek je tak ve skutečnosti dovozní daní.

Rusko se stalo členem WTO zhruba před rokem. Snížení dovozních cel na auta bylo jedním z hlavních problematických bodů při vyjednávání Ruska o připojení k WTO. Nakonec Moskva s omezením dovozních cel souhlasila. EU ale ve své stížnosti upozornila, že recyklační poplatek prakticky clo nahradil.

Evropská unie oznámila zahájení vůbec prvního obchodního sporu s Ruskem u WTO na počátku měsíce. Rusko má nyní na vyřešení stížnosti 60 dní. Pokud se mu to nepodaří, mohou stěžovatelé požádat WTO o rozhodnutí. Jeho výsledkem může být, že WTO donutí Moskvu ke změně pravidla nebo bude muset Rusko zaplatit sankci.

Rusko je druhým největším automobilovým trhem v Evropě a experti předpokládají, že ještě během tohoto desetiletí vystřídá Německo na pozici evropské jedničky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů