Pátek, 29. března 2024

Kampaň Česká příroda pokračuje

Kampaň Česká příroda pokračuje

Znáte všechny naše národní parky a zpřístupněné jeskyně? Letošní léto k takovému poznávání vybízí. Ministerstvo životního prostředí v rámci své celoroční kampaně připravilo soutěž s názvem "Léto v české přírodě", která propojuje Národní park České Švýcarsko, Krkonošský národní park, Národní park Šumava, Národní park Podyjí a 14 zpřístupněných jeskyní ČR.

U této příležitosti Ministerstvo životního prostředí vydává speciální pohlednici, která symbolicky zachycuje krásy zmíněných lokalit chráněné přírody. Pohlednice bude sloužit ke sběru celkem 5 razítek, která turisté získají při návštěvě každého z našich čtyř národních parků a jedné ze 14 zpřístupněných jeskyní. Pohlednici obdrží každý zdarma i s razítkem v informačních střediscích parků nebo na pokladně před vstupem do jeskyně. Milovníci české přírody mohou razítka při svých cestách sbírat a vyhrávat turistické vybavení do přírody až do 30. listopadu 2013.

Odměna pro aktivní turisty

Sb

írání razítek představuje známou turistickou zábavu, která slavnostně pečetí dosažení daných cílů. Nyní však existuje možnost navíc za nasbíraná razítka vyhrát hodnotné turistické potřeby. Akce ve všech národních parcích a jeskyních startuje v sobotu 27. července 2013. Návštěvníci české přírody, kteří do 30. listopadu navštíví všechny naše národní parky a jednu ze zpřístupněných jeskyní, obdrží za každou svou návštěvu razítko na zmíněnou pohlednici. Tu pak vyplněnou zanechají na informačním středisku parku nebo na pokladně před vstupem do jeskyně a budou odměněni. Pět nejaktivnějších turistů získá kvalitní outdoorové oblečení, dalších 50 sběratelů pak trekingové hole.

1. cena - kompletní outdoorové oblečení v ceně 10 tisíc Kč (triko, vesta, kalhoty, boty, zimní bunda)

2. cena - outdoorové oblečení v ceně 5 tisíc Kč

3. cena - outdoorové oblečení v ceně 3 tisíc Kč

4. a 5. cena - outdoorové oblečení v ceně 1 tisíc Kč

Pár slov o České přírodě

Kampaň Česká příroda po celý rok poukazuje na více či méně známá či obdivuhodná místa naší přírody. Pod její hlavičkou se uskutečnil veletrh Česká příroda, na podzim 2013 proběhne v partnerství s touto kampaní další ročník tradičního Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm a dále pak podzimní workshopy pro studenty.

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský k této akci dodává: "V národních parcích, jeskyních i chráněných krajinných oblastech navíc letos podpoříme konkrétní projekty pro návštěvníky přírody za 150 milionů korun. Z našich provozních výdajů jsme za poslední roky ušetřili díky škrtům v mandatorních výdajích, nebo díky centrálním nákupům elektřiny a telekomunikačních služeb. Proto si letos a příští rok můžeme dovolit investovat do povalových chodníků, informačních cedulí, rozhleden, pozorovatelen, stojanů na kola nebo přístřešků proti dešti. Národní parky, CHKO a jeskyně tak svým návštěvníkům nabídnou lepší komfort a uživatelský servis."

Více na http://www.mzp.cz/cz/ceskapriroda nebo na http://facebook.com/ceskapriroda.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů