Středa, 24. dubna 2024

Farmářské slavnosti zavítají do Pardubického kraje

Farmářské slavnosti zavítají do Pardubického kraje

První prázdninový měsíc zpestří v Trstěnici v okrese Svitavy unikátní akce. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství na farmě rodiny Sotonových pořádá pro rodiny s dětmi již čtvrté Farmářské slavnosti, které mají za cíl návštěvníkům akce přiblížit venkov a selský život.

"Podpora našich farmářů je jednou z priorit resortu zemědělství. Proto jsem velmi rád, když se nám po skončení akce farmáři sami ozývají a osobně děkují za uspořádání Farmářských slavností na jejich farmě. Účast několika tisícovek návštěvníků znamená pro farmáře nezanedbatelný přínos v podobě zvýšeného zájmu o jeho domácí produkty, po kterých lidé dnes stále více volají. A pokud se nám společně s farmáři podaří alespoň u několika dětí probudit zájem o farmaření či o studium některého ze zemědělských oborů, pak můžeme být spokojeni, protože přesně takový cíl Farmářské slavnosti mají,"

řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Na návštěvníky rodinné farmy Josefa Sotony čeká výstava drobného ptactva a drůbeže, možnost nakoupit si mléko přímo od farmáře nebo vyrazit na projížďky na koních plemene Hafling a na ponících či svézt se kočárem taženým koňmi.

Po prohlídce farmy se mohou zájemci zúčastnit soutěží o farmaření, řemeslné stezky a interaktivních dílen. Na Farmářské stezce projdou návštěvníci osm naučných stanovišť, doplněných řadou her a kvízů o farmaření a životě na venkově. Pro milovníky hlavolamů a hádanek je připravena Mensa stezka s 9 šiframi nebo vodní hrátky v korytech. Ti nejmenší zcela jistě uvítají velice oblíbený hudebně pohybový program Vanda a Standa. Chybět nebude ani postavička Zvídavého Tondy, který děti programem vždy doprovází, a vystoupení hudební skupiny Blueground.

"Na Farmářských slavnostech chceme také lidem nabídnout možnost nákupu čerstvých a kvalitních potravin, kterou je prodej ze dvora," řekla ředitelka Odboru komunikace Dana Večeřová. Tento způsob prodeje nezpracovaných potravin je návratem k osvědčeným tradicím, které na českém venkově dříve běžně fungovaly. Umožňuje totiž pohodlný způsob nákupu čerstvé zeleniny, drůbeže, králičího masa, syrového mléka, živých ryb nebo jiných produktů přímo u farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu. Na slavnostech kromě informací o potravinách návštěvníci obdrží také přehled a kontakty na farmy s prodejem ze dvora i přehled termínů a míst konání farmářských trhů v daném regionu.

Termíny konání dalších slavností najdete na webové stránce www.farmarskeslavnosti.cz a na sociální síti Facebook. Vstup na všechny akce je zdarma.

24. srpna 2013 - Moravskoslezský kraj: Krnov - Petr Löwenthal

14. září 2013 - Liberecký kraj: Dvůr Borčice, Radko Lyer

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů