Středa, 24. dubna 2024

Vláda schválila omezení podpory zelené energie

Vláda schválila omezení podpory zelené energie

Rusnokův úřednický kabinet schválil včera návrh zákona, který omezuje podporu pro nové obnovitelné zdroje energie a stanovuje strop pro příspěvek, kterým je financují spotřebitelé v ceně elektřiny. Zákon ještě musí projednat parlament.

Příspěvek, který na podporu obnovitelných zdrojů platí lidé v cenách elektřiny, činí letos 583 korun za megawatthodinu elektřiny. Od příštího roku by měl podle návrhu činit nanejvýš 495 korun.

Od 1. ledna 2014 by se měla také zastavit podpora pro nová zařízení, která vyrábějí elektřinu ze slunečního záření nebo z bioplynu. O rok později by se měla zastavit podpora pro nové projekty, kde výstavba trvá delší dobu - typicky pro vodní a větrné elektrárny. Již existujících obnovitelných zdrojů, které dodávají elektřinu do sítě, se zastavení podpory nedotkne.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů