Pátek, 29. března 2024

Lidé mohou pomáhat přírodě s Hnutím DUHA

Dnes začíná stý Týden pro les. Dobrovolníci odpracovali již 50 000 hodin pro zdravé lesy a krajinu...

Lidé mohou pomáhat přírodě s Hnutím DUHA

Tři týdenní pracovní akce pro dobrovolníky, kteří chtějí pomoci s obnovou zdravých lesů a zeleně v krajině, pořádá letos Hnutí DUHA v Moravskoslezkém a Olomouckém kraji. První z nich začíná dnes v Beskydech. Další akce proběhnou na Králickém Sněžníku a v Jeseníkách.

Během dosavadních 15 ročníků se uskutečnilo již 99 Týdnů pro les, během nichž 1 377 dobrovolníků odpracovalo 49 572 hodin a mj. vysadilo více než dvě stě tisíc stromů. Hranice 50 000 hodin ve prospěch zdravých lesů bude pravděpodobně překročena již tento týden.

Lidé budou pomáhat s ochranou stromků před spasením zvěří, pečovat o remízky a meze ve volné krajině a likvidovat nepůvodní rostliny, které vytlačují naše původní druhy (např. netýkavku žláznatou). Součástí každé akce jsou i zajímavé večerní přednášky a také exkurze s odborným výkladem. Zájemci o účast se mohou hlásit on-line na www.hnutiduha.cz.

Týdny pro les pořádá Hnutí DUHA v rámci své práce na ochraně a obnově zdravých lesů a krajiny. Ta pak bude např. více snižovat teplotní výkyvy či lépe zachycovat dešťovou vodu, a tím snižovat sílu a velikost povodní.

Ekologická organizace také prosazuje reformu lesního zákona, která zajistí zdravější hospodaření v lesích. Bude vyžadovat větší výsadbu listnáčů či smíšených porostů a kácení malých skupin stromů namísto plošné, holosečné těžby.

Letošní Týdny pro les a divočinu se konají díky podpoře ministerstva školství, programu švýcarsko-české spolupráce a dárců Hnutí DUHA.

Eliška Kvitová z Hnutí DUHA řekla:

"Přijet na Týdny pro les může kdokoli, kdo chce prožít zajímavý a užitečný týden v lese - pomoci přírodě vlastníma rukama, provětrat si plíce, potkat zajímavé lidi a něco nového se dozvědět. Součástí programu je vždy také celodenní odborná exkurze. Během předchozích patnácti ročníků už bezmála 1 400 účastníků odpracovalo na padesát tisíc dobrovolnických hodin a vysázelo přes dvě stě tisíc stromů."


Kontakty:

Eliška Kvitová, koordinátorka ŠOI, 608 283 530, email eliska.kvitova@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů