Pátek, 29. března 2024

Poslanci navrhli výměnu emisních stropů i pro menší výrobce

Poslanci navrhli výměnu emisních stropů i pro menší výrobce

Vzájemná výměna emisních stropů by se mohla do budoucna týkat i menších výrobců elektřiny a tepla, kteří provozují jen jeden zdroj emisí. Navrhli to poslanci ze čtyř parlamentních stran v rámci novely zákona o ochraně ovzduší. Chtějí tak odstranit diskriminaci menších provozovatelů vůči větším, neboť stávající zákon umožňuje přesouvání emisních stropů pouze mezi stacionárními zdroji jednoho provozovatele.

"Omezení možnosti výměny části emisních stropů pouze na zdroje jednoho provozovatele jde nad rámec požadavků evropské legislativy," tvrdí autoři novely v čele s Václavem Menclem (ODS). Poukazují na to, že velcí provozovatelé si tak mohou rozložit investice do snižování emisí, zatímco menší tuto možnost nemají, což jim prý zbytečně zvyšuje náklady bez efektu pro životní prostředí.

Novela se týká tepláren a elektráren, jejichž provozovatelé se přihlásili do přechodného národního plánu snižování emisí. O zařazení do tohoto plánu loni požádalo 41 společností, které provozovaly 100 spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.

Přesouvání emisních stropů nebude podle tvůrců novely možné do oblastí, kde jsou překračovány imisní limity, ale spíše je z nich může odvést. "Návrh tak může přispět ke snížení emisí v nejhůře postižených oblastech," uvedli autoři novely z řad ODS, ČSSD, TOP 09 a KSČM. Jejich návrh před sněmovním projednáváním dostala k posouzení vláda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů