Pátek, 19. dubna 2024

Nábytek z palet je originální trend, zaujme ekology i kutily

Nábytek vyráběný z dřevěných palet určených původně k přepravě zboží si nachází stále více příznivců, kromě originality je láká i nižší cenou, variabilitou a možností vyrobit si nábytek aspoň z části vlastníma rukama.

Nábytek z palet je originální trend, zaujme ekology i kutily

ČTK to potvrdili výrobci paletového nábytku s tím, že je vyhledávají i ekologicky smýšlející zákazníci.

lozniceNapříklad manželé Krupovi se do výroby paletového nábytku pustili teprve před půl rokem, když sami sháněli postel z palet. Nelíbilo se jim ale, že k dostání jsou jen palety chemicky ošetřené, a proto si sehnali cedrové palety ošetřené jen tepelně. Jejich firma Paletky má za sebou od té doby několik zakázek, kompletně například vybavili centrum Baby Office. Zároveň nejméně jednou měsíčně pořádají kurzy výroby paletového nábytku.
"Našich workshopů se účastní pravidelně kolem 60, 70 procent žen, které většinou nedržely žádnou přímočarou pilku, nepracovaly s vrtačkou a s průbojníkem. Takže jsou nadšené, ony se to naučí a vytvoří si to samy" popsal Lubomír Krupa, čím bodují u zákazníků.

nabytekVelký zájem o nábytek z palet potvrzuje i truhlář Jaroslav Günter, který prodává své výrobky na webu nabytekzpalet.eu. "Velká výhoda nábytku z palet je jeho pořizovací cena a možnost zákazníků nám palety za určitý čas opět vrátit. My je odkoupíme," uvedl s tím, že výroba jednotlivých kusů trvá týden až dva. Například za postel si účtují kolem 3000 korun, jednoduchý konferenční stolek je možno pořídit od 1400. Firma nabízí i samostatné palety, aby si zruční lidé s vlastním nářadím mohli vyrobit nábytek sami.

Z palet lze vyrobit prakticky všechno zařízení, od stolů, křesel, pohovek, až po police nebo třeba paletový záhon na balkon. Krupovi také například pomáhali klientům vyrobit postel, která měla vespod bludiště pro psa. Stylově sice tento nábytek nezapadne do každého interiéru, oba výrobci se ale shodují, že právě jeho policeoriginalita je to, co na něm lidi láká. Originální řešení paletového nábytku budou Paletky vystavovat také na letošním Designbloku.

Recyklace palet, které by se jinak likvidovaly, navíc odpovídá ekologickým trendům. Důkladně obroušené palety se pak mohou ještě napustit přírodními vosky či oleji. Použité palety se mohou lišit podle jednotlivých výrobců, zákazníci by si ale měli ptát, jak bylo dřevo ošetřeno a zda odpovídá všem normám.

Autor: Adéla Klimešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů