Čtvrtek, 28. března 2024

Již druhou sezónu hlídají Šumavu cyklohlídky

Již druhou sezónu hlídají Šumavu cyklohlídky

Turisty, kteří tráví dovolenou na území Národního parku Šumava, hlídají společné cyklohlídky Policie ČR a Informační a strážní služby Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Turisty přímo v terénu informují o všem potřebném, dohlíží na dodržování pravidel ochrany přírody. V případě potřeby zachraňují životy

Informují turisty a radí jim, která místa na území Národního parku Šumava navštívit, hlídají, aby nevstupovali do území, kde je z důvodu ochrany přírody zakázaný vstup a v případě potřeby zachraňují životy - již druhou letní sezónu projíždí Šumavou cyklohlídky složené z pracovníků Informační a strážní služby Správy Národního parku Šumava a Policie ČR.

Během prázdnin řeší i desítky případů - většinou se jedná o zakázané vstupy. Díky nim se ale podařilo loni zachránit i čtyřletého chlapce a sedmaosmdesátiletého seniora.

"Chlapec se ztratil při sběru borůvek nedaleko Bučiny na Kvildsku. Vzhledem k jeho věku bylo obrovským štěstím, že byl šťastnou náhodou nalezený takhle rychle. Bylo to hlavně díky tomu, že cyklohlídky operují přímo v terénu," popisuje Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava, který má Informační a strážní službu na starosti.

Společné cyklohlídky brázdí Šumavou od začátku letošních prázdnin. Jednou nebo dvakrát týdně vyráží na trasu dlouhou zhruba sedmdesát kilometrů,

"Hlídáme a kontrolujeme především hojně navštěvovaná turistická místa, rekreační oblasti kempy a podobně," uvádí pracovník Informační a strážní služby Jiří Demeter, s tím, že nejčastěji mířili do oblasti Borových Lad, Knížecích Plání nebo Pramenů Vltavy.

Mezi nejčastější přestupky, které cyklohlídky řeší, patří nepovolené vjezdy automobilů a cyklistů do částí, kde nemají co dělat. Podobných případů jsou desítky.

"Velkou výhodou je i to, že na kole se dostaneme a velmi rychle na místa, kam by to s autem nešlo," doplňuje Demeter.

"Smyslem cyklohlídek ale není rozdávat pokuty, ale hlavně v terénu působit preventivně a v případě potřeby zajišťovat potřebný informační servis," uzavírá Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů