Čtvrtek, 25. dubna 2024

V soutěži středoškolských projektů vyhrál SUNLIT

V soutěži středoškolských projektů vyhrál SUNLIT

V šestém ročníku soutěže "Můj rodinný dům", kterou pro studenty středních a vyšších odborných škol připravila společnost Schiedel spolu s Centrem pro podporu počítačové grafiky CEGRA, se utkal rekordní počet čtyřiceti soutěžících z celkem 8 škol. Úkolem studentů bylo připravit projekt samostatného rodinného domu na téma "Jak si dnes představuji svůj ideální dům". Vedle architektonické koncepce a konstrukčního řešení museli soutěžící zohlednit aktuální trendy ve vytápění rodinných domů a zajistit uživatelům nezávislost na jednom druhu paliva.

V rámci soutěžního klání čekal studenty nelehký úkol. Projekt měl splňovat i další požadavky. "Navržené řešení muselo být šetrné k životnímu prostředí a současně zabezpečovat trvale optimální mikroklimatické podmínky pro zdravé a příjemné bydlení," upřesnil zadání Ing. Jiří Vrba ze společnosti Schiedel. "Cílem soutěže bylo umožnit studentům důkladněji se seznámit s problematikou odvodu spalin od spotřebičů. Museli také zvládnout problematiku aktuálních problémů přívodu a výměny vzduchu ve stále těsnějších objektech," popsal Jiří Vrba další úskalí soutěže. Podmínkou pro účast bylo zpracování projektů v prostředí ArchiCAD.

Prvenství v soutěži a cenu ve výši 15 tisíc Kč získal projekt s názvem SUNLIT studenta PSŠ Letohrad Vojtěcha Faltuse. Porotu zaujalo architektonické pojetí využívající v exteriéru i interiéru jednoduché funkční tvary, stejně tak ocenila, že student se nad rámec zadání zabýval i posouzením energetické náročnosti budovy. Porotce však upoutala také zajímavá barevná kombinace bílé fasády s dřevěným obkladem. Michal Navrátil ze PSŠ Letohrad získal 2. místo a 9 tisíc Kč za projekt domu BOOMERANG. Bronz a odměnu 6 tisíc Kč si za projekt KABA odnesla Kateřina Bajužíková ze SPŠ stavební Opava. Více informací naleznete na www.schiedel.cz.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů