Čtvrtek, 25. dubna 2024

Babiš rozšíří na Slovensku za půl miliardy výrobu močoviny

Kontrakt na modernizaci Dusla Šal'a získal Chemoprojekt. Většina nové produkce skončí v kapalině do naftových motorů.

Babiš rozšíří na Slovensku za půl miliardy výrobu močoviny

Podnikatel Andrej Babiš nalije do své druhé největší chemičky Duslo Šal'a celkem půl miliardy korun, aby zvýšila o třetinu produkci močoviny. "Rozšiřujeme, protože umíme prodat větší množství močoviny, než kolik jsme schopni vyrobit," řekl HN Petr Cingr, šéf chemické divize Agrofertu.

Nyní Agrofert podepsal se společností Chemoprojekt jeden z kontraktů na rozšíření Dusla - za zhruba 15 milionů eur (390 milionů korun). "Hodnota se skládá z vypracování projektu, dodávek a montáže včetně najetí a garanční zkoušky," řekl HN šéf Chemoprojektu Tomáš Plachý starší.

"Investice do močoviny se skládá z více kontraktů, celková suma modernizace se pohybuje okolo dvaceti milionů eur," uvedl Cingr. V přepočtu by tak modernizace měla vyjít na 519 milionů korun. Od podzimu příštího roku má chemička vyrábět denně 900 tun močoviny, nyní je to 600 tun. "Tunu prodáváme zhruba mezi devíti a desíti tisíci korunami," uvedl Cingr. Denně tak tržby jen za močovinu, která se na zisku Dusla podílí zhruba patnácti procenty, mohou dosáhnout devíti milionů korun.

Byznys č. 1

Ač močovina může na první dojem vzbuzovat úsměv, pro Babiše je to klíčová komodita, která mu přináší většinu jeho bohatství. Produkuje ji i Babišův klenot - německá chemička SKW Piesteritz. Ta je největším výrobcem močoviny v Německu a druhým v Evropě. Německým lídrem je i v produkci čpavku. Z továrny na okraji sasko-anhaltského města Lutherstadt Wittenberg pochází přes čtyřicet procent zisku celého Agrofertu, jen loni mu vydělala 3,2 miliardy korun po zdanění. "Močovina je pro nás byznys číslo jedna," řekl Cingr.

Duslo Šal'a je právě po SKW druhou největší Babišovou chemičkou co do výše tržeb. Loni dosáhly 11,6 miliardy korun. A podniku se daří i přinášet nemalé peníze do celé skupiny. Čistý zisk loni sice oproti roku 2011 spadl o polovinu, ale i tak činí půl miliardy korun. Do Agrofertu navíc na dividendách přiteklo ještě víc - na konci roku se rozhodlo, že k jedinému vlastníkovi zamíří téměř tři miliardy korun. V Duslu je přitom ještě nerozdělený zisk necelých pět miliard.

Do motorů, cigaret i zubní pasty

Močovina je klíčovou surovinou pro hnojiva - má totiž největší obsah dusíku ze všech běžně používaných dusíkatých hnojiv. Ten je přitom důležitý pro růst plodin. Močovinu lze ale najít i v mnoha jiných věcech - používá se při výrobě plastických hmot, lepidel či při barvení a potisku textilií. Slouží i na rozmrazování silnic a přistávacích ploch, protože nezpůsobuje korozi v takovém rozsahu jako sůl. Močovina se přidává i do cigaret (kvůli chuti), do hasicích náplní, vlasových kondicionérů nebo do bělicích zubních past.

Duslo dodává močovinu i do tzv. AdBlue, což je kapalina složená z močoviny a vody, která u dieselových motorů snižuje emise. Rozkládá totiž výfukové plyny a místo škodlivých oxidů dusíku z výfuku odchází vodní pára a dusík. Bez AdBlue není de facto možné u naftových motorů splňovat emisní limity Euro IV a vyšší. "Je to rychle rostoucí sektor," uvedl Cingr. Rozšíření výroby močoviny v Duslu přitom souvisí právě s kapalinou do motorů. "Dvě třetiny navýšení půjdou do AdBlue," dodal Cingr.

Babiš hodlá v nejbližších letech do modernizace svých chemiček výrazně investovat. "V příštích pěti letech by měla jít do chemického průmyslu až miliarda eur," řekl Cingr.

Agrofert a chemie

519 MILIONŮ KORUN

Modernizace na zvýšení výroby močoviny v Duslu Šal'a má vyjít na zhruba dvacet milionů eur. Díky ní se zvýší produkce ze 600 tun na 900 tun. Jedna tuna se přitom prodává mezi devíti a desíti tisíci korunami.

25 MILIARD KORUN

Během následujících pěti let má Andrej Babiš investovat do svých chemických továren v rámci Agrofertu až miliardu eur. Má jít zejména o modernizaci výroby a navyšování kapacity.

57 MILIARD KORUN

Chemie je pro Babiše klíčovým odvětvím. Loňské tržby Agrofertu dosáhly 132 miliard korun, chemická divize stojí za 57 miliardami. Navíc se jedná o Babišovo nejziskovější odvětví.

Močovina

Výroba

Vyrábí se ze zemního plynu a vzduchu, kdy se tato směs stlačí při vysoké teplotě (210 °C). Vznikne směs amoniaku, uhličitanu amonného a močoviny. Tato směs se vysuší, aby vznikla močovina ve formě krystalů nebo prášku. Močovina se následně granuluje.

Použití

Močovina se používá zejména jako hnojivo, ale i jako příměs do motorů, cigaret nebo na rozmrazování přistávacích drah.

AUTOR: Milan Mikulka
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů