Čtvrtek, 28. března 2024

Nejzvláštnější letní den za posledních 35 let na Šumavě - ráno mráz, přes den tropy!

Nejzvláštnější letní den za posledních 35 let na Šumavě - ráno mráz, přes den tropy!

Tohle se nikde jinde v České republice stát nemůže! 2. srpna Kvilda - ráno mrzne a během stejného dne teploty vystoupají až na tropické hodnoty. Na Kvildě navíc začala fungovat nová meteorologická stanice. Dosud se na Kvildě měřila teplota jenom v nedalekém mrazovém údolí, kde klesá pod bod mrazu i v létě - údaje z ní odrazovaly turisty.

Ráno mrzne, ve stejný den jsou tropy - Šumava. Nikde jinde v rámci České republiky se to nemůže stát. Tuto teplotní abnormalitu navíc Šumava nabídla po více než 35 letech měření. 2. srpna brzy ráno ukázal teploměr na meteorologické stanici Perla na Kvildě mínus 0,1 stupně Celsia, během dne tu teplota vystoupala na hodnotu 30,2 stupně Celsia - což je tropická teplota.

"Je to absolutní unikát v rámci celé republiky. Nikde jinde toto není možné. Sám měřím teploty na Šumavě od roku 1978. K této zvláštnosti nikdy nedošlo. Hodnota je o to cennější, že byl takový rozdíl teplot naměřený profesionální technikou," popisuje guru šumavských amatérských meteorologů Antonín Vojvodík, přezdívaný Lovec mrazů.

"Festival meteorologických lahůdek tohoto léta pokračuje. Šumava je nádherná a nevyzpytatelná. I díky těmto neopakovatelným přírodním podmínkám, jako jsou například letní mrazíky. Jinovatka na rašeliništích během července je velký zážitek pro každého, kdo se tam vydá," uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.
Během letošního července spadla teplota na území Národního parku Šumava dvanáctkrát pod bod mrazu. Což se stalo naposledy v roce 1991, tehdy bylo takových dnů dokonce 13. Červencový mráz, ale není na Šumavě žádnou výjimkou, pod bod mrazu klesají teploty na Šumavě každý rok minimálně jednou - ať je to na Kvildě či Horské Kvildě.

Nejnižší letošní červencová teplota pochází z 16. července, kdy teplota na Perle klesla na mínus 3,6 stupně Celsia.

"Absolutní červencový rekord, ale pochází z roku 1996, tehdy teplota spadla na hodnotu mínus 7,6 stupně Celsia," říká Vojvodík, který společně s dalšími amatérskými meteorology dodává informace pro server www.sumava.eu. Zde jsou k vidění unikátní záběry z webových kamer z těch nejpřitažlivějších míst po celém Národním parku Šumava.

"Jedná se o jedinečné záběry šumavské přírody, které využíváme k naší prezentaci," uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí parku.

Překvapivé rozdíly v teplotách jsou na Šumavě normální. Údaje o mrazech z Kvildy, ale děsily turisty, kteří se podle zdejších podnikatelů báli na Šumavu jezdit. "Někteří si asi mysleli, že po příjezdu na Kvildu okamžitě zmrznou," uvádí Václav Vostradovský, starosta Kvildy.

Proto nechali meteorologové, které sdružuje portál www.sumava.eu uprostřed Kvildy instalovat další meteorologickou stanici. "Údaje z ní získané budou demonstrovat, že teploty přímo na Kvildě jsou naprosto standardní a očekávatelné. Nikdo se tu nemusí bát extrémů. Údaje budou sloužit turistům, kteří se budou chystat na Šumavu," uvádí Václav Vostradovský. Meteorologická stanice je na Kvildě teprve 13 dní, výsledky jsou ale patrné již nyní.

"Teplotní rozdíl mezi Perlou, která je v mrazové kotlině a stanicí uprostřed Kvildy už byl ve stejný okamžik i 12 stupňů Celsia," uzavírá Antonín Vojvodík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů