Sobota, 20. dubna 2024

Růst Indie brzdí nedostatek elektřiny

Polovina Indů nemá elektřinu a výpadky proudu trápí i Dillí. Firmy spoléhají na drahou energii z naftových generátorů.

Růst Indie brzdí nedostatek elektřiny

Dostáváme jen polovinu z objemu dodávek elektřiny, které potřebujeme, řekl listu Financial Times Šri Singhvi, šéf firmy Ginni Filaments, která vyrábí trička pro Benetton a další západní společnosti. Přitom jeho společnost sídlí nedaleko hlavního města Dillí v průmyslové zóně Noida, která je považována za výkladní skříň indické ekonomiky.

Podle některých ekonomů je právě nedostatek spolehlivé dodávky proudu jedním z důvodů, proč byl letošní růst indického hospodářství nejpomalejší za celou dekádu. Podnikům totiž rostou výdaje na zajištění dodávek elektřiny pro případ výpadku. Na venkově, kde je laciná pracovní síla, kterou chtějí firmy využít, pak často neexistuje připojení k elektrické síti vůbec.

Chybí uhlí i rozvody

Indická střední třída bohatne, roste průmyslová výroba, a země nemá dostatek elektřiny. Výrobu elektřiny by bylo třeba rychle zvýšit, podle některých odhadů zhruba o sedm až deset procent. "Největší úkolem vlády je nyní udržet světla rozsvícená," tvrdí Alex Mathews, analytik firmy Geojit BNP Paribas. "Elektrárenské společnosti ale trpí nedostatkem paliva a návratnost vložených peněz je nízká. Investoři se od tohoto sektoru drží raději dál," dodává.

Vláda totiž nechce povolit rychlé zvýšení cen energií a chybí uhlí i plyn. Uhlí, které používá většina výrobců elektřiny, v Indii těží státem kontrolovaná společnost Coal India. Je ale neefektivní a není schopná zvýšit svoji těžbu. Soukromé společnosti musí dovážet dražší uhlí ze zahraničí. Není ani dostatek plynu, jehož produkci také kontroluje stát. Těžba klesá podle agentury Bloomberg už 29 měsíců za sebou, a navíc podle vládního nařízení před dodávkami do elektráren měly přednost firmy na výrobu hnojiv. Soukromé investice do těžby jsou přitom omezeny.

V Indii se navíc více elektřiny vyrábí na východě a na jihu více spotřebovává, propojení mezi jednotlivými částmi země je slabé. I díky tomu došlo před rokem k výpadku elektřiny, kdy o proud najednou přišlo 600 milionů lidí. Navíc některé indické státy požadují více energie, než mohou dostat bez přetížení sítě, a snaží se jí domoci všemi prostředky. Letos si dokonce na omezení dodávek proudu národním regulátorem u indického nejvyššího soudu stěžoval průmyslový stát Tamilnád.

Část vyrobené elektřiny přitom nikdy nedorazí k platícím zákazníkům. Podle posledních údajů se cestou ztratí skoro čtvrtina vyrobené energie, část kvůli černým odběrům. Podle odhadů světové banky 40 procent domácností napojených na síť neplatí v Indii za elektřinu nic, a tak chybí peníze na investice. Zároveň přestože oficiálně je většina země elektrifikovaná, přes 300 milionů Indů nemá přístup k elektrické síti.

Provoz dieselových generátorů, které nahrazují chybějící proud ze sítě ve venkovských domácnostech i ve firmách, se přitom zdražil. Za poslední rok vzrostla v Indii cena nafty o dvacet procent a zřejmě ještě poroste.

Sto elektráren, ale pozdě

Indická vláda proto plánuje v příštích pěti letech postavit klasické elektrárny s kapacitou 88 tisíc megawattů, což odpovídá zhruba stovce průměrných elektráren. Částečně to pomůže, ale podle odborníků to není dost rychle na na to, aby to pokrylo současné výpadky dodávek a rostoucí poptávku. Navíc ze státních investic, které mají oproti plánu zpoždění, připadá už nyní víc než polovina právě na oblast energetiky.

Stále populárnějšími se tak stávají alternativní soukromé zdroje energie, využívající síly vody, větru, slunce nebo spalování kravské mrvy či bioplynu. Například firma Omnigrid Micropower buduje malé sluneční elektrárny napájející vysílače mobilních operátorů a zároveň prodává proud do okolních vesnic. Je tu zhruba 250 společností, vzniklých většinou nedávno, které se o něco takového pokouší, řekl týdeníku The Economist Arunabha Ghosh z dillíské konzultační firmy CEEW.


Indové bez proudu

400 MILIONŮ
Tolik Indů nemá stálé dodávky elektřiny.

300 MILIONŮ
Zhruba čtvrtina Indů, tedy 300 milionů, nemá přístup k elektrické síti.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů