Pátek, 29. března 2024

O zkrachovalý Less & Forest mají zájem jen Babiš a Junek

Andrej Babiš za firmu nabízí 112 milionů, ta mu ale dluží třikrát víc. Zájemci podávají nabídky i na pily a elektrárnu firmy Less & Timber.

O zkrachovalý Less & Forest mají zájem jen Babiš a Junek

Lesnictví je jako obor příliš riskantní a prodělečné. Svědčí o tom nezájem o koupi zkrachovalé bývalé jedničky na trhu Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Jeho firma, která kdysi dosahovala miliardových tržeb, se nyní prodává jen za 112 milionů. A s vítězným Agrofert Holdingem miliardáře Andreje Babiše o ni soutěžil jediný další subjekt - podnikatel Václav Junek.

Při výběru zájemce během úpadku Mičánkovy firmy přitom její poradci - společnosti PwC a Patria Corporate Finance - oslovili téměř 80 investorů. Firmu, která kromě těžby dřeva vlastní hlavně lesní školky a provádí čisticí práce, ale nikdo nechtěl. Tedy kromě zmíněných dvou silných hráčů, kteří si tak upevní svou pozici na trhu. Sami přitom podnikají se ztrátou.

Sám Mičánek svádí krach své firmy na dominantní státní Lesy ČR. Ty obhospodařují více než polovinu všech lesů v zemi. A v posledních letech se jim daří. Loni dosáhly rekordního zisku 5,5 miliardy korun. Ještě před několika lety byly jejich zisky o řád nižší.

Podle Mičánka požadovaly Lesy ČR za dřevo přemrštěné ceny. Bez zakázek pro ně by se ale firmy neobešly a podnikaly by se ztrátou. Rok před Mičánkovou skupinou Less zkrachovala i společnost CE Wood. Junkova firma LST podala dokonce loni na Lesy ČR žalobu pro údajné bezdůvodné obohacování.

Václav Junek je znám jako bývalý šéf Chemapolu. Ten koncem 90. let zkrachoval a nechal po sobě dluhy ve výši 17 miliard korun. Před několika lety se ale Junkovi začalo dařit na lesnickém trhu. Jeho firma LST Trhanov se třemi stovkami zaměstnanců utržila v roce 2011 přes 1,6 miliardy korun.

Andrej Babiš pak v minulých letech skoupil několik lesnických a dřevozpracujících firem, které nyní integruje do svého impéria. Největší z nich jsou Uniles, který se zaměřuje na lesnické práce, a Wotan Forest, zabývající se průmyslovým zpracováním dřeva.

"Převzetí firmy Less & Forest by z nás udělalo jedničku na trhu," řekl HN výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz. Nyní záleží na tom, zda věřitelé povolí vyčlenění majetku zkrachovalého holdingu do nové společnosti Nový Forest, za niž Agrofert nabídl nejvyšší částku - 112 milionů korun. Babiš ovšem Mičánkovi půjčil již dříve 311 milionů, z nichž patrně už příliš neuvidí.

Z původní společnosti Less & Forest mají největší hodnotu lesní školky a zásoby sazenic stromů. Kromě nich má být do Nového Forestu převedeno zhruba 200 automobilů včetně těžkých, 17 harvestorů a nemovitosti v hodnotě 20 milionů korun převážně ve středních a jižních Čechách.

V rámci insolvence se prodává i další z dceřiných firem skupiny Less, firma Less & Timber. Ta provozuje tři pily a patří jí i malá kogenerační elektrárna na biomasu o výkonu 5,5 megawattu. Očekává se, že cena se bude bez úvěrů pohybovat pod jednou miliardou korun.

"V pátek jsme také podali svoji nabídku," potvrzuje Babišův zájem Josef Mráz. Její výši ale upřesnit nechce. Očekává se, že o společnost Less & Timber projeví zájem i další firmy. I proto, že investice do pily je mnohem stabilnější než do lesnických prací.

Prodej skupiny Less

112 MILIONŮ KORUN

Za tolik má koupit podnikatel Andrej Babiš firmu Less & Forest. Její účetní hodnota činí 165 milionů korun. Nyní musí reorganizaci a prodej společnosti schválit soud a věřitelé.

1 MILIARDA KORUN

Až tolik mohou věřitelé získat prodejem firmy Less & Timber. Její součástí jsou tři pily a jedna malá elektrárna na biomasu. Zájemcem je opět Babišův Agrofert.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR: Milan Mikulka
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů