Pátek, 19. dubna 2024

Černému obchodu s ohroženými druhy se daří na internetu

Černému obchodu s ohroženými druhy se daří na internetu

Nelegálnímu obchodu s výrobky z ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin se v posledních letech daří v anonymním prostředí internetu a sociálních sítí. Podle experta Lubomíra Doskočila z Celní správy ČR klesá trend zadržených živých zvířat, a naopak v černém obchodu narůstá trend například mořských suvenýrů, výrobků nebo surovin pro tradiční medicínu. S oblibou se proto pašuje i prostřednictvím poštovních a kurýrních zásilek.

Celníci zabavují také výrobky z kůží plazů, ze živých zvířat se často obchoduje se suchozemskými želvami a papoušky. Oblíbeni jsou i zpěvní ptáci, dravci a plazi, zejména vzácnější druhy z Madagaskaru, Fidži nebo Austrálie. V posledních letech je podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) poptávka po zvláštních barevných mutacích. Rozsáhlý je i obchod se slonovinou, kaviárem nebo třeba kaktusy či sukulenty.

"Trend se spíš přesouvá na internet a do pošty. Do CITES (úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy) spadá i tradiční medicína, máme spoustu záchytů různých pilulek a mastí, které obsahují chráněné rostliny nebo živočichy," řekl ČTK Lubomír Doskočil z Celní správy ČR.

Z analýz Interpolu vyplývá, že k největšímu počtu zabavení chráněných exemplářů dochází na letištích v cestovním styku, až tři čtvrtiny se týkají neživých exemplářů a pouze čtvrtina živých.

Letos už například čeští celníci a ČIŽP zabavili kosti dvou dospělých tygrů, 24 nosorožčích rohů za sto milionů korun - vysoce ceněných surovin pro tradiční asijskou medicínu. Objevili i Čecha, který měl doma 434 chráněných motýlů a brouků skoro za milion korun, některé i prodával.

Dováží se i co největší množství relativně levných exemplářů, jejichž úmrtnost bývá podle inspekce vysoká; od odchytu až k poslednímu kupci může až 70 procent exemplářů zemřít. Přesto je tento obchod výnosný. Například papoušek žako šedý u afrického chytače vyjde podle ČIŽP na tři dolary, prodej od překupníka do Evropy 30 dolarů, prodejní cena do zoo obchodu v Evropě 300 dolarů a za 500 dolarů se nabízí zákazníkovi.

U extrémně vzácných druhů si ale pašeráci velkou úmrtnost dovolit nemohou. Přepravuje se jich podle ČIŽP jen málo a mají vysokou cenu. Inspektoři zjistili případ amazoňana ohnivého, endemického druhu papouška z ostrova Saint Vincent v Karibiku, jehož zbývá již jen pár stovek. Jedno vejce vybrané z hnízda na ostrově prý stálo 5000 dolarů a zaznamenaná cena v ČR se vyšplhala na 60.000 dolarů.

Kupříkladu k dovozu želv z Balkánu se podle mluvčí Simony Cigánkové z ČIŽP využívají autobusové linky, třeba z Ljubljany do Prahy, kdy řidič za úplatu převzal kufr se zbožím a odevzdal v cílové stanici.

Exempláře CITES se převážejí také v osobních zavazadlech, využívají se i takzvaná zpožděná zavazadla, která se tolik nekontrolují. Tak bývají kvůli teplotě převážena i mláďata papoušků a vejce. Klasickou metodou pašování je body-packing, kdy pašerák má exempláře ukryty přímo na těle pod oblečením. Černý obchod s ohroženými druhy je podle Cigánkové dobře organizovaný, ale ve složité mezinárodní síti dodavatelů a překupníků většinou nebývají pevné vazby a vše funguje na osobních znalostech. Odhalování tohoto druhu kriminality je proto náročné.

počty případů příklady zabavených exempláře
2010 56 261 ks mořských suvenýrů
243 ks tradiční medicíny
7 ks trofejí a kožešin
5 ks kůží z plazů
326 ks živých rostlin

2011 68 216 ks mořských suvenýrů
236 ks živých rostlin
102 výrobků z kůží plazů
4 lebky krokodýla
56 želv a 2 mrtvé

2012 60 1107 živých rostlin
10 nosorožčích rohů
5 lebek krokodýla
1 lebka lachtana
1 vak ze sloní kůže


Zdroj Celní správa ČR


Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů