Pátek, 19. dubna 2024

Pražané vyhodili v pilotním provozu kontejnerů 20 tisíc plechovek

Pražané vyhodili v pilotním provozu kontejnerů 20 tisíc plechovek

Pražané vyhodili v rámci zkušebního rozmístění kontejnerů na plechovky od nápojů celkem 29.000 plechovek. Speciální kontejnery stojí v Praze 1 a 17 od letošního května. ČTK to dnes sdělila mluvčí magistrátu Tereza Králová.

"Pražané se do projektu aktivně zapojili. Za tři měsíce, což je relativně krátká doba, tak vytřídili neuvěřitelných 431 kilogramů. Ukazuje to, že nám není životní prostředí lhostejné, a to je dobře," uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Zkušební provoz bude fungovat do 31. října letošního roku. Kontejnery budou na stanovištích kontejnerů na tříděný odpad v Praze 1 a 17 a v Klánovicích na celkem 45 místech. Projekt vyjde Prahu na 93 tisíc korun.

Nádoby mají šedou metalízovou barvu a mají objem 240 a 1100 litrů. Lidé do nich budou moci házet hliníkové nápojové plechovky všech druhů a velikostí.

V třídění odpadů patří Praha mezi nejvzornější města v republice. Za poslední dva roky Pražané vytřídili na 101.000 tun odpadu. Každý občan metropole loni vytřídil 18,17 kilogramu papíru, 9,56 kilogramu plastu, 12,73 kilogramu skla a 0,65 kilogramu nápojových kartonů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů