Čtvrtek, 28. března 2024

Na Rakovnicku dva roky bojují proti šíření nepůvodních rostlin

Na Rakovnicku dva roky bojují proti šíření nepůvodních rostlin

Druhým rokem se snaží svaz ochránců přírody společně s Lesy ČR bojovat proti šíření nepůvodních druhů rostlin na Rakovnicku. Takzvané invazivní druhy rostlin, jakými jsou například křídlatky, netýkavka nebo bolševník, vytlačují původní rostliny a narušují biologickou rozmanitost v přírodě. ČTK o tom dnes informovala Kateřina Adámková z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

"Křídlatky, netýkavka žláznatá i bolševník velkolepý se řadí mezi takzvané invazivní druhy. Nejsou u nás původní, ale jsou schopny se v našich podmínkách rychle šířit. Přitom vytlačují původní rostliny a představují tak velké nebezpečí pro naši biodiverzitu," uvedla Adámková.

Spolupráce Lesů ČR a ochránců přírody zaměřená na likvidaci invazivních druhů rostlin v povodí Rakovnického potoka a Klíčavy trvá letos druhým rokem. Proti těmto druhům rostlin bojují na přibližně 280 kilometrech čtverečních.

"Je známo, že boj s těmito rostlinami je během na dlouhou trať. I po jejich úspěšné likvidaci je nutné původní lokality ještě několik let sledovat. Po loňských zásazích zanikla přibližně polovina lokalit bolševníku a všechny lokality netýkavky. Křídlatky na většině lokalit částečně obrůstaly," dodala Adámková. Letos jsou již všechny oblasti s výskytem bolševníku ošetřeny, práce v lokalitách křídlatek budou zahájeny tento měsíc.

Likvidace invazivních rostlin v povodí Rakovnického potoka a Klíčavy je jedním z více než dvou set projektů Národního programu Ochrana biodiverzity ČSOP, podpořených ministerstvem životního prostředí a státním podnikem Lesy České republiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů